środa, 21 listopada 2012
Kopytka z marchewką
Zawsze staram się, żeby moje dzieci
jadły jak najwięcej warzyw. I nie chodzi tu o frytki – „Tato,
przecież ziemniaki to warzywa!” Nauczyły się już jeść surówki
i gotowane warzywa, no może z wyjątkiem brukselki (nawet pulpeciki
nie pomogły). Często do gotowania ziemniaków dodaję marchewkę i
robię z tego puree. Dzisiaj do obiadu postanowiłem zrobić kopytka z
marchewką. Wyszły bardzo dobre.
poniedziałek, 19 listopada 2012
Łosoś grillowany
Podczas urlopu w Chorwacji zostaliśmy
zaproszeni przez gospodarza na rybkę z grilla. Ryby przygotowane
przez niego były przepyszne. Spytałem go oczywiście w jaki sposób
je przyprawił i dowiedziałem się, że dodał tylko sól, pieprz,
czosnek i zalał ryby oliwą z oliwek. Poniżej przepis na łososia.
Jest to bardzo prosty i szybki sposób na pyszny obiad.
Składniki
500 g świeżego łososia norweskiego
4 duże ząbki czosnku
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Łososia myjemy,
przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na nim czosnek pokrojony na
plasterki i polewamy oliwą z oliwek. Łosoś musi poleżeć w tej
marynacie przynajmniej przez 2 godziny (najlepiej przez noc). Smażymy
na patelni grillowej około 15 minut (uwaga na czosnek, żeby się nie przypalił).
niedziela, 18 listopada 2012
Kiszka ziemniaczana
Moim zdaniem jest to najlepsza potrawa,
jaką można przyrządzić z ziemniaków. Chyba tylko kartacze mogą
konkurować z kiszką. Kto próbował ten wie o czym mówię, a kto
nie próbował niech żałuje. Kiszka ziemniaczana bardzo rzadko gości na
naszym stole. Przygotowanie jej zajmuje sporo czasu,
a czyszczenie jelit do przyjemnych nie należy:) Jednak jej smak
zdecydowanie rekompensuje te niedogodności.
sobota, 17 listopada 2012
Pulpeciki z brukselką
Zainspirował mnie przepis, który
znalazłem tutaj, ale oczywiście pulpeciki zrobiłem po swojemu.
Były pyszne! Nawet moja żona, która brukselki nie lubi, w takim
połączeniu chętnie ją zjadła. Dzieci (tak jak się spodziewałem)
brukselkę obrały i zostawiły na talerzu.
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
brukselki - 15 szt.
brukselki - 15 szt.
1 jajko
1 sucha bułka
natka pietruszki
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Brukselkę wrzucamy
do wrzątku i gotujemy około 15 minut. Suchą bułkę moczymy w
wodzie, czekamy aż zmięknie, wyciskamy i rozdrabniamy widelcem
(można też zmielić ją razem z mięsem). Mięso wrzucamy do miski,
dodajemy jajko, bułkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
Mieszamy bardzo dokładnie, jeśli masa jest zbyt mokra dosypujemy
trochę bułki tartej. Formujemy placki, którymi oblepiamy
brukselkę, obtaczamy je w bułce tartej i układamy w naczyniu
żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180º
przez około godzinę.
piątek, 16 listopada 2012
Smażony czołg, czyli warzywa z patelni
Wczoraj po południu syn mój oświadczył,
że musimy kupić jakieś warzywa i wykałaczki, które ma zanieść
do szkoły. Po krótkim przesłuchaniu okazało się, że będą na
lekcji robić jakieś prace z warzyw połączonych wykałaczkami.
Początkowo chciał zrobić bałwanka z buraków i marchewki, ale
ponieważ całkiem niedawno jedliśmy krem z buraków, postanowiłem
podejść do tematu kreatywnie. Po dziesięciominutowej burzy mózgów
na stoisku warzywnym kupiliśmy potrzebne produkty i dzisiaj młody przyniósł ze szkoły dzieło:
cukinia
kalarepa
marchewka
cebula cukrowa
papryka czerwona
pomidor
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, oregano,
sos sojowy
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek ze szczyptą
soli, dodajemy pokrojoną marchew, paprykę i kalarepę. Smażymy pod
przykryciem, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut. Dodajemy
pokrojoną w kostkę cukinię i obranego se skórki pomidora. Smażymy kolejne 10 minut (uwaga na
cukinię, żeby się nie rozgotowała), pod koniec dodajemy posiekaną
pietruszkę i doprawiamy do smaku.
Żurek
Dziś na obiad żurek. Jest to jedna z
moich ulubionych zup, ale nie jadam jej zbyt często. Jeszcze nigdy
nie zrobiłem też samodzielnie zakwasu – skoro nawet moja babcia
zawsze używała żurku w proszku, to nie widzę powodu, żeby cztery
dni wcześniej kwasić mąkę. Zresztą właśnie taki żur mi
smakuje, a jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinę.
Składniki:
0,5 kg białej kiełbasy
20 dkg wędzonego boczku
(opcjonalnie)
2 jajka
3 ziemniaki
2 marchewki
½ selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 opakowania żurku w proszku
przyprawy: 2 listki laurowe, ziele
angielskie (4 szt.), sól, pieprz, majeranek
Obieramy warzywa.
Marchewkę i selera kroimy w kostkę, ziemniaki w paski (takie jak na
frytki), cebulę zawsze dodaję w całości. Kiełbasę najlepiej
trochę podgotować przed dodaniem jej do żurku. Ja wrzucam ją
zawsze do wrzątku, gotuję 10 minut i wylewam wodę. Dzięki temu
zupa nie będzie za tłusta. Warzywa i kiełbasę wrzucamy do dużego
garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele
angielskie i trochę soli (pół łyżeczki). Do gotowania można
dodać też kawałek wędzonki – rzecz gustu. Gotujemy aż warzywa
będą miękkie. Żurek w proszku rozrabiamy zimną wodą, wlewamy do
zupy, dodajemy majeranek, pieprz i pokrojony czosnek. Gotujemy około
10 – 15 minut i doprawiamy do smaku. Do talerza dodajemy ugotowane
na twardo jajko i pokrojoną kiełbasę.
czwartek, 15 listopada 2012
Przepis na kakory (soczewiaki)
Jakiś czas temu, w małej knajpce za Przewięzią, specjalizującej się w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić soczewiaki. Znalazłem kilka różnych przepisów w Internecie i trochę poeksperymentowałem. Zdecydowałem się na wersję pieczoną, a do farszu dodałem marchewkę i jabłko, co znacznie poprawiło jego smak. Jest przy tym daniu trochę roboty, ale było warto!
poniedziałek, 12 listopada 2012
Kulinarne podróże
Frittatensuppe
Smażone kalmary
Chutney mango
Ćevapčići
Leczo
Jagnięcina duszona w winie z figami
Dżem z fig i pomarańczy
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem
Morskie robale z makaronem
Quesadillas
Tortilla z kurczakiem i mango
Tiroler Gröstl
Sushi
Smażone kalmary
Mule
Sajgonki
Zupa orientalna
Subskrybuj:
Posty (Atom)