Od pewnego czasu miałem ochotę zrobić
risotto. Takie prawdziwe na białym winie, a nie ryż z warzywami:)
Poszperałem trochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki
i zdecydowałem się na risotto ze szpinakiem i kurczakiem. Zakupiłem
specjalny ryż (taki okrągły) i przystąpiłem do gotowania. Do
risotto wybrałem białe wino Celebro France
www.facebook.com/KlubCelebro.
Doskonale pasowało do tej potrawy i z trudem udało mi się ocalić
trochę do zrobienia zdjęcia:)
pierś z kurczaka
mrożone liście szpinaku – 1
opakowanie
słoiczek suszonych pomidorów
słoiczek suszonych pomidorów
1 cebula
oliwa z oliwek do smażenia
0,5 kg ryżu do risotto
1,5 szklanki białego wina
3 szklanki bulionu
przyprawy: sól, pieprz, świeża
bazylia, przyprawa do kurczaka
Pierś z kurczaka pokroiłem w cienkie
paski, doprawiłem i odstawiłem na godzinę do lodówki. Cebulę
pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na oliwie z oliwek z dodatkiem
soli i pieprzu. Szpinak wrzuciłem do garnka, dolałem odrobinę wody
i zagotowałem na małym ogniu. Dodałem do niego cebulę, pokrojone pomidory oraz
podsmażoną pierś z kurczaka. Ryż wypłukałem i wrzuciłem na
rozgrzaną patelnię. Dodałem trochę oliwy z oliwek i jak się
trochę podsmażył zalałem go białym winem. Gdy wino odparowało
dodawałem stopniowo gorący bulion. W tym czasie szpinak z
kurczakiem pyrkał sobie na małym ogniu pod przykryciem. Po tych
zabiegach ryż był jeszcze trochę twardy, wymieszałem go w garnku
ze szpinakiem, dodałem kilka listków bazylii (zgniecionych i
porwanych na strzępy!), zdjąłem z ognia i przykryłem żeby
wchłonął jeszcze sos który powstał ze szpinaku i kurczaka.
Risotto wyszło wyśmienite. Szkodniki trochę kręciły nosem –
„Tato, czy dodałeś do tego wodorosty?” – ale jak spróbowały,
to im posmakowało:)
wuglada apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto, chociaż dawno nie robiłam! Białe wino do tego... Rozmarzyłam się;)
OdpowiedzUsuńteż bym się skusiła :) wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńTo było moje pierwsze spotkanie z risotto i eksperyment uważam za wyjątkowo udany :)
OdpowiedzUsuńMisiu jak pysznie u ciebie mmmm :)
OdpowiedzUsuńZnowu się zarumieniłem ;)
UsuńZrobiłam ....u mnie dodałam jeszcze soku z cytryny, ale tylko dlatego, że trochę przesoliłam :P ogólnie przepis wyśmienity :)
OdpowiedzUsuń