wtorek, 25 grudnia 2012

Cytrynówka, czyli bomba witaminowa ;)

Przepis dostałem od wspomnianego już, przy okazji odwróconej rolady, Mariusza. Jest to cytrynowa nalewka, która zapewni Wam końską dawkę witaminy C, tak ważnej w tym zimowym okresie. Doskonała na przeziębienie i grypę. Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. Alkohol spożywany z umiarem nie szkodzi, nawet w największych ilościach ;)


Składniki:
spirytus – 0,5 litra
woda – 0,7 litra
cytryny – 5 szt.
cukier – ½ szklanki (¾ jeśli chcemy, żeby była słodka)
cukier wanilinowy – nie więcej niż ½ łyżeczki (można zrezygnować)

Cytryny dokładnie myjemy (najlepiej sparzyć wrzątkiem), przekrajamy na pół, zalewamy spirytusem i odstawiamy na 24h. Następnego dnia gotujemy wodę z cukrem, studzimy i dodajemy do nalewki. Cytryny wyciskamy i sok wlewamy do środka. Odstawiamy na kolejne 24h, przecedzamy i nalewamy do butelek.   

17 komentarzy:

  1. Jó lenne tudni hány fokos az alkohol? Egyébként nagyon jónak tartom a receptet.

    OdpowiedzUsuń
  2. hey, chciałem dopisać, że z miodem jest spoko, a tu widze cukier waniliowy hm :) Brzmi wybornie, będę musiał spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko z cukrem wanilinowym naprawdę trzeba delikatnie, jak się go za dużo wsypie, to można zepsuć nalewkę. A z miodem to faktycznie niezły pomysł. Chętnie spróbuję:)

      Usuń
  3. Witam, Mogę zamiast spirytusu dodać zwykłą wódkę?? Czy nalewka straci na wartości??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można zrobić z wódki. Oczywiście wtedy bez dodawania wody:) Cukier powinien się rozpuścić bez gotowania. Tylko, że nalewka i tak będzie słabsza - soku z cytryn jest sporo.

      Usuń
  4. wychodzi bardzo gorzka prawie nie do picia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłem wiele razy i nigdy nie była gorzka, tylko kwaśna.

      Usuń
  5. wychodzi bardzo gorzka ;/ chyba cytryny trzeba najpierw obrac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejny komentarz, który utkwił w spamie - przepraszam, że tak późno go publikuję. Co do obierania cytryn - zawsze robiłem z nieobranych.

      Usuń
  6. Cytrynówka wyszła bardzo gorzka, nie nalezy po sparzeniu oczyscic jakos cytryn? Obrać z białej skórki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałem powyżej - jeszcze nigdy mi gorzka nie wyszła. Cytryny, które kupujemy przeważnie są woskowane. Dlatego napisałem, że trzeba je dokładnie umyć i najlepiej sparzyć wrzątkiem. Może stąd ta gorycz, bo innego pomysłu nie mam.

      Usuń
    2. Była umyta pozniej sparzona, kupilem cytryny nie woskowane, ale czytalem ze to wina tego ze cytryny sa z biała skórką wrzucone, a podobno nie powinny

      Usuń
    3. Nadal będę się upierał, że moja wcale gorzka nie wychodzi, tylko kwaśna:) Dla porównania zrobię następnym razem z obranych cytryn i zobaczę jaka jest różnica.

      Usuń
    4. "zalewamy spirytusem i odstawiamy na 24h."
      Czy nie stały dłużej? W innym przepisie czytałem, że również żółta skóra wydziela gorycz jeśli macerujemy ponad dobę.

      Usuń
    5. No i znalazła się przyczyna :-) Dziękuję za tą informację.

      Usuń
  7. Ciekawa receptura. Dziękuję ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...