spirytus – 0,5 litra
woda – 0,7 litra
cytryny – 5 szt.
cukier – ½ szklanki (¾ jeśli
chcemy, żeby była słodka)
cukier wanilinowy – nie więcej
niż ½ łyżeczki (można zrezygnować)
Cytryny dokładnie
myjemy (najlepiej sparzyć wrzątkiem), przekrajamy na pół,
zalewamy spirytusem i odstawiamy na 24h. Następnego dnia gotujemy
wodę z cukrem, studzimy i dodajemy do nalewki. Cytryny wyciskamy i
sok wlewamy do środka. Odstawiamy na kolejne 24h, przecedzamy i
nalewamy do butelek.
Jó lenne tudni hány fokos az alkohol? Egyébként nagyon jónak tartom a receptet.
OdpowiedzUsuńOkoło 35-40%
Usuńhey, chciałem dopisać, że z miodem jest spoko, a tu widze cukier waniliowy hm :) Brzmi wybornie, będę musiał spróbować.
OdpowiedzUsuńTylko z cukrem wanilinowym naprawdę trzeba delikatnie, jak się go za dużo wsypie, to można zepsuć nalewkę. A z miodem to faktycznie niezły pomysł. Chętnie spróbuję:)
UsuńWitam, Mogę zamiast spirytusu dodać zwykłą wódkę?? Czy nalewka straci na wartości??
OdpowiedzUsuńMyślę, że można zrobić z wódki. Oczywiście wtedy bez dodawania wody:) Cukier powinien się rozpuścić bez gotowania. Tylko, że nalewka i tak będzie słabsza - soku z cytryn jest sporo.
Usuńwychodzi bardzo gorzka prawie nie do picia
OdpowiedzUsuńRobiłem wiele razy i nigdy nie była gorzka, tylko kwaśna.
Usuńwychodzi bardzo gorzka ;/ chyba cytryny trzeba najpierw obrac?
OdpowiedzUsuńKolejny komentarz, który utkwił w spamie - przepraszam, że tak późno go publikuję. Co do obierania cytryn - zawsze robiłem z nieobranych.
UsuńCytrynówka wyszła bardzo gorzka, nie nalezy po sparzeniu oczyscic jakos cytryn? Obrać z białej skórki?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałem powyżej - jeszcze nigdy mi gorzka nie wyszła. Cytryny, które kupujemy przeważnie są woskowane. Dlatego napisałem, że trzeba je dokładnie umyć i najlepiej sparzyć wrzątkiem. Może stąd ta gorycz, bo innego pomysłu nie mam.
UsuńByła umyta pozniej sparzona, kupilem cytryny nie woskowane, ale czytalem ze to wina tego ze cytryny sa z biała skórką wrzucone, a podobno nie powinny
UsuńNadal będę się upierał, że moja wcale gorzka nie wychodzi, tylko kwaśna:) Dla porównania zrobię następnym razem z obranych cytryn i zobaczę jaka jest różnica.
Usuń"zalewamy spirytusem i odstawiamy na 24h."
UsuńCzy nie stały dłużej? W innym przepisie czytałem, że również żółta skóra wydziela gorycz jeśli macerujemy ponad dobę.
No i znalazła się przyczyna :-) Dziękuję za tą informację.
UsuńCiekawa receptura. Dziękuję ;-)
OdpowiedzUsuń