Składniki:
400 ml śmietany 30%
3,5 łyżki cukru
1 serek mascarpone 250g
biszkopty – 1 opakowanie
mocna kawa – 1,5 szklanki
wiśniówka – 50 ml
tabliczka czekolady
Śmietanę ubijamy mikserem na środkowych obrotach, dodajemy stopniowo cukier i serek mascarpone, lekko mieszając. Biszkopty moczymy w kawie z wiśniówką i układamy warstwę na dnie naczynia. Na biszkopty kładziemy ½ kremu i posypujemy ⅓ startej czekolady. Układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, krem i resztę czekolady. Odstawiamy do lodówki co najmniej na 3 godziny (najlepiej na noc).
Ja też robiłam z domową wiśniówką :) (możemy sobie przybić piątkę) - polecam też zastąpić biszkopty pierniczkami ;)
OdpowiedzUsuńprzepis jest na moim blogu http://agatagotuje.pl zapraszam i pozdrawiam :)
Podoba mi się pomysł na zamianę biszkoptów u Agaty wyżej :P
OdpowiedzUsuńA tiramisu klasyka, uwielbiam!
pozdrawiam,
Szana!
Faktycznie ciekawy pomysł z tymi pierniczkami
OdpowiedzUsuńKolejny fajny pomysl na tiramisu,a w wersji teraMisiowej brzmi kuszaco:)
OdpowiedzUsuńhahaha teramisiu ;)fajnie, że dodałeś akcent polski pod postacią wiśniówki :)
OdpowiedzUsuń