czwartek, 3 stycznia 2013

Tera Misiu

Czyli Misia zrobiła tiramisu :) W tym tradycyjnym włoskim deserze, na nasączony kawą i Amaretto biszkopt kładzie się krem z serka mascarpone, cukru i jajek. Poniższy przepis dostaliśmy od koleżanki mojej małej żonki. Zainteresował mnie głównie dlatego, że krem nie jest za słodki i nie zawiera jajek. Mimo tego, że na deser najbardziej lubię śledzie, ta wersja tiramisu bardzo mi posmakowała.


Składniki:
400 ml śmietany 30%
3,5 łyżki cukru
1 serek mascarpone 250g
biszkopty – 1 opakowanie
mocna kawa – 1,5 szklanki
wiśniówka – 50 ml
tabliczka czekolady

Śmietanę ubijamy mikserem na środkowych obrotach, dodajemy stopniowo cukier i serek mascarpone, lekko mieszając. Biszkopty moczymy w kawie z wiśniówką i układamy warstwę na dnie naczynia. Na biszkopty kładziemy ½ kremu i posypujemy ⅓ startej czekolady. Układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, krem i resztę czekolady. Odstawiamy do lodówki co najmniej na 3 godziny (najlepiej na noc).


5 komentarzy:

  1. Ja też robiłam z domową wiśniówką :) (możemy sobie przybić piątkę) - polecam też zastąpić biszkopty pierniczkami ;)
    przepis jest na moim blogu http://agatagotuje.pl zapraszam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się pomysł na zamianę biszkoptów u Agaty wyżej :P
    A tiramisu klasyka, uwielbiam!
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie ciekawy pomysł z tymi pierniczkami

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny fajny pomysl na tiramisu,a w wersji teraMisiowej brzmi kuszaco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. hahaha teramisiu ;)fajnie, że dodałeś akcent polski pod postacią wiśniówki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...