płaty śledziowe małosolne – 5
szt.
ocet – ½ szklanki
woda – ½ szklanki
cebula – 1 szt
śliwki suszone – 100 gram
przyprawy: sól, pieprz
Śledzie moczymy w
zimnej wodzie około 2 godziny. Kroimy na kawałki i zalewamy octem
rozrobionym 1:1 wodą. Odstawiamy na noc do lodówki. Pokrojoną w
kostkę cebulę podsmażamy z solą i pieprzem. Śliwki zalewamy
wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny, odcedzamy i dusimy pod
przykryciem z odrobiną wody, od czasu do czasu mieszając, aż do
uzyskania pasty. W słoiku układamy warstwami: cebula, śledzie,
śliwki – do wyczerpania składników. Odstawiamy na noc do
lodówki.
Niezla kompozycja! Jesli lubisz sledziocha to w wolnej chwili zapraszam do mnie na http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuń