poniedziałek, 7 stycznia 2013

Śledzie ze śliwkami

Tak jak już wspominałem – z deserów najbardziej lubię śledzie:) Szczególną sympatią darzę śledzie w occie, w przeróżnych odsłonach. Tym razem proponuję je w zestawieniu z suszonymi śliwkami.


Składniki:
płaty śledziowe małosolne – 5 szt.
ocet – ½ szklanki
woda – ½ szklanki
cebula – 1 szt
śliwki suszone – 100 gram
przyprawy: sól, pieprz

Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 2 godziny. Kroimy na kawałki i zalewamy octem rozrobionym 1:1 wodą. Odstawiamy na noc do lodówki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy z solą i pieprzem. Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny, odcedzamy i dusimy pod przykryciem z odrobiną wody, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania pasty. W słoiku układamy warstwami: cebula, śledzie, śliwki – do wyczerpania składników. Odstawiamy na noc do lodówki.

1 komentarz:

  1. Niezla kompozycja! Jesli lubisz sledziocha to w wolnej chwili zapraszam do mnie na http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...