pierś z kurczaka
ogórki kiszone – 2 szt.
słonina – 50 gram
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
musztarda – 4 łyżeczki
koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
mąka – 2 łyżeczki
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, cukier,
przyprawa do kurczaka
Pierś
z kurczaka kroimy na kotlety, cienko rozbijamy, przyprawiamy i
odstawiamy na godzinę do lodówki. Słoninę kroimy na cienkie
słupki i lekko podsmażamy z cebulą i czosnkiem. Część cebuli
dodamy do zrazów, resztę do sosu. Każdego kotleta smarujemy
musztardą, układamy na nim kawałek słoniny i trochę cebuli oraz
kilka kawałków ogórka pokrojonego w słupki. Zawijamy i
fastrygujemy wykałaczką. Zrazy podsmażamy chwilę na rozgrzanym
oleju, dolewamy szklankę wody, dodajemy podsmażoną cebulę i
dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy koncentrat i
przyprawiamy do smaku. Mąkę rozrabiamy zimną wodą i dodajemy do
sosu, żeby go zagęścić.
Nie jadłam takich,a wyglądają naprawdę smacznie:)
OdpowiedzUsuńWyszły naprawdę fajne. No i robi się je dużo szybciej niż zrazy wołowe.
Usuń