sobota, 5 stycznia 2013

Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym

Postanowiłem dzisiaj zrobić zrazy z piersi kurczaka. Takie klasyczne – ze słoniną i kiszonym ogórkiem. Dodałem jeszcze trochę podsmażonej cebuli, żeby nie były za suche. Wyszły bardzo dobre.


Składniki:
pierś z kurczaka
ogórki kiszone – 2 szt.
słonina – 50 gram
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
musztarda – 4 łyżeczki
koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
mąka – 2 łyżeczki
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, cukier, przyprawa do kurczaka

Pierś z kurczaka kroimy na kotlety, cienko rozbijamy, przyprawiamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Słoninę kroimy na cienkie słupki i lekko podsmażamy z cebulą i czosnkiem. Część cebuli dodamy do zrazów, resztę do sosu. Każdego kotleta smarujemy musztardą, układamy na nim kawałek słoniny i trochę cebuli oraz kilka kawałków ogórka pokrojonego w słupki. Zawijamy i fastrygujemy wykałaczką. Zrazy podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju, dolewamy szklankę wody, dodajemy podsmażoną cebulę i dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku. Mąkę rozrabiamy zimną wodą i dodajemy do sosu, żeby go zagęścić.

2 komentarze:

  1. Nie jadłam takich,a wyglądają naprawdę smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły naprawdę fajne. No i robi się je dużo szybciej niż zrazy wołowe.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...