środa, 5 grudnia 2012

Odwrócona rolada

Przepis ten dostałem kiedyś od kolegi (pozdrowienia dla Mariusza!). Dlaczego odwrócona? W roladzie tej mielone mięso jest na zewnątrz, a nie w środku. Robi się ją bardzo łatwo – nie musimy nic szyć, wiązać, spinać ani wkładać w siatkę do pieczenia. Wystarczy folia amelinowa (tego nie pomalujesz:) Ja zwykle robię dwie takie rolady. Tym razem jedną zrobiłem z mozzarellą i suszonymi pomidorami, a drugą ze śliwkami.



Składniki (na dwie rolady):
pierś z kurczaka – 2 kotlety
mięso mielone – 500 gram
koperek – ½ pęczka
sucha bułka – 1 szt.
bułka tarta – 5 łyżek
jajko – 1 szt
mozzarella w zalewie  50 gram
suszone pomidory – 5 kawałków
kilka listków świeżej bazylii
śliwki suszone – 10 szt.
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa do kurczaka


Mięso mielone (1:1 drobiowe i wieprzowe) mieszamy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, posiekanym koperkiem, bułką tartą i przyprawami. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Rozbijamy cienko dwa kotlety z piersi i przyprawiamy. Na kawałku folii aluminiowej układamy warstwę mięsa mielonego w kształcie prostokąta. Kładziemy na to kawałek piersi i farsz. Zwijamy roladę odwijając folię aluminiową (można to porównać do robienia rolki sushi). Roladę zlepiamy na bokach, zawijamy w folię i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy trochę wody do naczynia (2 cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180º i pieczemy około 1 godziny (w zależności od grubości rolady). Można podawać na ciepło, albo jako wędlinę.


11 komentarzy:

  1. Rolada wygląda bajecznie ;) Bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna rolada, wczoraj zrobilam.

    OdpowiedzUsuń
  3. robię identyczną z różnymi nadzieniami jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. folia amelinowa czy aluminiowa?:P wiem, czepiam się ;p
    A co do pomysłu na roladę - świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roladę polecam, a w temacie folii - proponuję wyszukać w necie "amelinum, tego nie pomalujesz" ;)

      Usuń
  5. witam, roladę przez całą godzinkę piekę w foli aluminiowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od piekarnika i od grubości rolady. Ja piekłem godzinę. Z folii rozwijam dopiero po upieczeniu. Jeśli rolada ma być podawana na zimno to lepiej zaczekać z rozwijaniem, aż trochę wystygnie.

      Usuń
  6. dziekuje! dzisiaj probuje:) mam nadzieje ze wyjdzie tak jak na zdjeciu!:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...