Składniki (na dwie rolady):
pierś z kurczaka – 2 kotlety
mięso mielone – 500 gram
koperek – ½ pęczka
sucha bułka – 1 szt.
bułka tarta – 5 łyżek
jajko – 1 szt
mozzarella w zalewie – 50 gram
suszone pomidory – 5 kawałków
kilka listków świeżej bazylii
śliwki suszone – 10 szt.
przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
przyprawa do kurczaka
Mięso mielone (1:1
drobiowe i wieprzowe) mieszamy z namoczoną i odciśniętą bułką,
jajkiem, posiekanym koperkiem, bułką tartą i przyprawami. Jeśli
masa jest zbyt luźna dodajemy jeszcze trochę bułki tartej.
Rozbijamy cienko dwa kotlety z piersi i przyprawiamy. Na kawałku
folii aluminiowej układamy warstwę mięsa mielonego w kształcie
prostokąta. Kładziemy na to kawałek piersi i farsz. Zwijamy roladę
odwijając folię aluminiową (można to porównać do robienia rolki
sushi). Roladę zlepiamy na bokach, zawijamy w folię i wkładamy do
naczynia żaroodpornego. Wlewamy trochę wody do naczynia (2 cm),
wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180º i pieczemy około 1 godziny (w zależności od grubości rolady). Można podawać na ciepło, albo jako wędlinę.
świetna!
OdpowiedzUsuńRolada wygląda bajecznie ;) Bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńPyszna rolada, wczoraj zrobilam.
OdpowiedzUsuńSuper!!!
OdpowiedzUsuńrobię identyczną z różnymi nadzieniami jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńfolia amelinowa czy aluminiowa?:P wiem, czepiam się ;p
OdpowiedzUsuńA co do pomysłu na roladę - świetny!
Roladę polecam, a w temacie folii - proponuję wyszukać w necie "amelinum, tego nie pomalujesz" ;)
Usuńwitam, roladę przez całą godzinkę piekę w foli aluminiowej?
OdpowiedzUsuńTo zależy od piekarnika i od grubości rolady. Ja piekłem godzinę. Z folii rozwijam dopiero po upieczeniu. Jeśli rolada ma być podawana na zimno to lepiej zaczekać z rozwijaniem, aż trochę wystygnie.
Usuńdziekuje! dzisiaj probuje:) mam nadzieje ze wyjdzie tak jak na zdjeciu!:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wyjdzie lepiej - zdjęcia są kiepskie :)
Usuń