niedziela, 23 grudnia 2012

Kotlety z kalafiora

Najlepszym sposobem na nakłonienie małych szkodników do zjedzenia warzyw, jest zrobienie z nich dania głównego. Tym razem postanowiłem zrobić kotlety z kalafiora i marchewki. Dzieci na początku trochę kręciły nosem, ale zjadły:)


Składniki:
mały kalafior – 1 szt.
marchew – 2 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
jajko – 2 szt
bułka tarta – 1,5 szklanki
przyprawy – sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

Kalafior i marchew gotujemy i po wystudzeniu rozdrabniamy widelcem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Mieszamy wszystkie składniki w misce i doprawiamy do smaku (bułkę tartą radzę dodawać stopniowo, żeby masa nie była za sucha). Formujemy płaskie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu.

6 komentarzy:

  1. Te kotlety zapowiadają się całkiem ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tymi nie zostałam poczęstowana (Paweł do nadrobienia asap please!), ale wersja marchwiowo-ziemniaczano-kaszowa jest BOSKA, własnie oblizuję palce :-))) dzięki i polecam się na przyszłość jako tester!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na kotleciki z kaszą gryczaną pojawią się na blogu za kilka dni. Dzisiaj walentynkowa babka... ziemniaczana :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...