Składniki:
mięso mielone – 500 gram
½ suchej bułki
½ szklanki bułki tartej
jajko – 1 szt.
pieczarki – 5 szt.
½ cebuli
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, tymianek,
majeranek
Winiary „Pomysł na... Papirus”
z ziołami prowansalskimi
Drobno pokrojone pieczarki wrzucamy na
patelnię teflonową i na małym ogniu odparowujemy z nich wodę.
Dolewamy odrobinę oleju, dorzucamy posiekaną cebulę, trochę soli
i podsmażamy. Mięso mielone (1:1 wieprzowe i drobiowe) mieszamy z
jajkiem, namoczoną i odciśniętą suchą bułką, bułką tartą,
pieczarkami z cebulą i przyprawami (ostrożnie z solą, trzeba
pamiętać, że pergamin jest z przyprawami). Jeśli masa jest zbyt
rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy burgery,
układamy ja na połowie pergaminu i przykrywamy drugą połową.
Smażymy na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu, na małym
ogniu, po 5-6 minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz