piątek, 21 grudnia 2012

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

Zjadłem ostatnio tajski makaron z warzywami w siakimś fast foodzie w jednej z warszawskich galerii. Postanowiłem w domku zrobić coś podobnego. Wyszło danie „na winie”, czyli wrzucamy na patelnię, co się pod rękę nawinie:)


Składniki:
makaron ryżowy tasiemki – 1 opakowanie
pierś z kurczaka – 300 gram
mieszanka warzywna chińska – ½ opakowania
papryka czerwona – 1 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
orzeszki ziemne prażone – 30 gram
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kuchni chińskiej, sos sojowy, słodki sos chilli, sok z cytryny

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy (najlepiej odstawić na godzinę do lodówki) i podsmażamy na patelni. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Do kurczaka dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę, mieszankę warzywną i orzechy. Smażymy chwilę i doprawiamy do smaku. Makaron odcedzamy, przyprawiamy sosem sojowym i mieszamy z kurczakiem i warzywami na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...