wtorek, 3 września 2013

Cevapcici

To już ostatni przepis z cyklu Chorwackich obiadków dwojga blogerów. Niestety pozostałe potrawy nie doczekały się zdjęcia – jedliśmy przeważnie wieczorem i było słabe światło, a szanse na to, żeby zachować chociaż odrobinę na drugi dzień były mizerne:) Wspólne gotowanie tak nam się spodobało, że zastanawiamy się nad nowym cyklem – np. obiady sobotnie dwojga blogerów.
Cevapcici (a właściwie Ćevapčići) jest potrawą znaną nie tylko w Chorwacji. Jak podaje ciocia Wiki jest to „danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. W Albanii występuje pod nazwą qofte, w Bośni jako Ćevapi, a w Rumunii jako mititei” (klik). Robi się je z mięsa mielonego z dodatkiem czosnku i dużej ilości przypraw. W restauracjach podają je przeważnie dość ostre, a my zrobiliśmy wersję light ze względu na małą I oraz szkodniki.


Składniki:
500g mielonej jagnięciny
500g mielonej wieprzowiny
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Ok. 6 łyżek chłodnej wody
Olej do smażenia

Wykonanie:
Czosnek i cebulę po obraniu i umyciu bardzo drobno posiekaliśmy i dodaliśmy do mielonego mięsa. Dosypaliśmy przyprawy i wszystko dokładnie wymieszałem, a koperkowa żona stopniowo dolewała wodę. Tak przygotowane mięso odstawiliśmy do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia z mięsa formowaliśmy ruloniki grubości kciuka, które następnie pocięliśmy na kawałki o długości 5 cm.
Najfajniejsze są grillowane kiełbaski, niestety nie mieliśmy grilla, ani nawet patelni grillowej, dlatego na zwykłej patelni rozgrzaliśmy olej i smażyliśmy Cevapcici po kilka minut z każdej strony.
Odsączyliśmy potem nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach i przekładaliśmy gorące kiełbaski na talerze małych i większych głodomorków ;-)

Pozostałe przepisy z cyklu blogerzy na wakacjach znajdziecie tutaj:

No i oczywiście w Koperkowej Kuchni:
Cevapcici


2 komentarze:

  1. Też takie chcę:)To znaczy,że muszę sama zrobić,czy...może jakieś zostały? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety zostało już tylko wspomnienie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...