środa, 28 sierpnia 2013

Leczo z cukinii z szynką

Kolejne dzieło dwojga blogerów. Tym razem postanowiliśmy zrobić leczo z wykorzystaniem szynki (surowej) zamiast kiełbasy. Jakoś tak nie przemawiała do nas kiełbasa, którą można było kupić w chorwackich sklepach – była masakrycznie droga i niefajna. Zresztą szynka to tylko dodatek, a właściwy smak potrawie nadała przede wszystkim dojrzałe w słońcu warzywa: papryka, pomidory i cukinia. Jak zwykle było pyszne. A może to w Chorwacji wszystko smakuje lepiej? Nawet mój starszy szkodnik, który zwykle nie jada cukinii, zjadł całą porcję leczo i dopiero przy dokładce odsuwał na bok cukinię.
Tym razem w Koperkowej Kuchni leczo z cukinii z szynką prezentuje się bardzo podobnie - koperkowy aparat odmówił tego dnia posłuszeństwa, więc łaskawie zezwoliłem na wykorzystanie moich zdjęć: klik.


Składniki:
0,5 kg szynki wieprzowej
2 małe cukinie
3 papryki czerwone
2 papryki zielone
2 papryki białe
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
6 pomidorów
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra


Szynkę pokroiliśmy na cienkie plasterki, przyprawiliśmy i odstawiliśmy na noc do lodówki. Następnego dnia usmażyliśmy ją i poddusiliśmy z marchewką, w niewielkiej ilości wody, aż zmiękła. Dodaliśmy cebulę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni oraz posiekany czosnek. Następnie do koperkowego garnka trafiły pokrojone pomidory (oczywiście sparzone i obrane ze skórki), papryka, a na sam koniec gotowania pokrojona w kostkę cukinia (ze skórką). Wyszedł nam z tego cały koperkowy garnek pysznego leczo. Doprawiliśmy je do smaku i podaliśmy z ryżem (też w ilościach hurtowych). Ze względu na małą I oraz szkodniki ostrą paprykę dosypywaliśmy sobie już na talerzu.


Gotowanie już samo w sobie jest przyjemne, a gdy mamy do dyspozycji kuchnię na tarasie z takim widokiem... Pozostałe przepisy z cyklu blogerzy na wakacjach znajdziecie tutaj:

No i oczywiście w Koperkowej Kuchni:
Cevapcici

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...