Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
brukselki - 15 szt.
brukselki - 15 szt.
1 jajko
1 sucha bułka
natka pietruszki
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Brukselkę wrzucamy
do wrzątku i gotujemy około 15 minut. Suchą bułkę moczymy w
wodzie, czekamy aż zmięknie, wyciskamy i rozdrabniamy widelcem
(można też zmielić ją razem z mięsem). Mięso wrzucamy do miski,
dodajemy jajko, bułkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
Mieszamy bardzo dokładnie, jeśli masa jest zbyt mokra dosypujemy
trochę bułki tartej. Formujemy placki, którymi oblepiamy
brukselkę, obtaczamy je w bułce tartej i układamy w naczyniu
żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180º
przez około godzinę.
O, bardzo ciekawy pomysł. :)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie i pomysłowe....
OdpowiedzUsuń