Ciekawym i kolorowym sposobem na obiad
jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można
nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym
innym farszem (może nie ryzykowałbym kiszonej kapusty). Poniżej
papryka faszerowana ryżem z warzywami.
Składniki:
opakowanie mrożonych warzyw (ja
użyłem mieszanki chińskiej)
1 woreczek ryżu
koncentrat pomidorowy
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, cukier,
curry, sos sojowy
4 papryki
Warzywa smażymy na
niewielkiej ilości oleju, dodajemy koncentrat i przyprawy. Dodajemy
ugotowany ryż i odrobinę wody. Z papryki odcinamy górną część
razem z łodygą, wybieramy ze środka pestki, wypełniamy farszem i
przykrywamy odciętą „czapeczką”. Paprykę układamy w naczyniu
żaroodpornym, wlewamy trochę wody na dno naczynia i pieczemy około
40 minut w temperaturze 180ºC.
Facet jestes genialny!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Nie wiem czemu akurat faszerowana papryka zasłużyła na taki miły komentarz. Na blogu jest wiele ciekawszych przepisów i ładniejszych zdjęć niż to:) Polecam kolorowy pasztet albo chutney mango.
Usuń