Ostatnio polubiłem zupy typu krem.
Doszedłem do wniosku, że w zasadzie prawie każdą zupę warzywną
można zmielić:) Poniżej przepis na krem z buraków, który
posmakował całej naszej rodzinie.
Składniki:
2 duże buraki
3 ziemniaki
1 cebula
1 jabłko
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
przyprawy: sól, pieprz, liść
laurowy, ziele angielskie,
Buraki gotujemy w
mundurkach aż zmiękną. Ugotowane buraki, ziemniaki, cebulę i
jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy
zimną wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, łyżkę
oleju i szczyptę soli. Gotujemy około 30 minut, aż ziemniaki będą
miękkie. Dodajemy jogurt zmieszany z łyżką mąki. Doprawiamy do
smaku i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość miksujemy blenderem.
Można udekorować kleksem z jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz