Suszone pomidory już same w sobie
stanowią doskonałą przekąskę. Lubię wykorzystywać je także do
gotowania różnych potraw. Jakiś czas temu zrobiłem pierś z
pomidorami i fetą wg przepisu, który znalazłem w koperkowej kuchni. Tym razem postanowiłem fetę zastąpić mozzarellą - obie wersje
są bardzo smaczne. Danie to jest proste w przygotowaniu i efektownie wygląda.
Składniki:
pierś z kurczaka
suszone pomidory w oleju
ser mozzarella w zalewie
świeża bazylia
przyprawy: sól, curry, zioła
prowansalskie
Ser i pomidory
kroimy w kostkę, dodajemy liście bazylii porwane na kawałki. W
każdej piersi robimy dziurkę nożem (wzdłuż piersi). W tak
powstałą kieszonkę nakładamy nasz farsz. Piersi przyprawiamy i
smarujemy oliwą (tą z pomidorów). Odstawiamy co najmniej na
godzinę do lodówki. Gotujemy na parze około 20 minut.
super bardzo dobre,,,
OdpowiedzUsuńGotujemy? Jak makaron ?
OdpowiedzUsuńPrzecież napisałem, że na parze, a nie w wodzie.
UsuńMożna usmażyć na patelni?
OdpowiedzUsuńJa nie próbowałem. Radzę pod przykryciem, żeby nie wyschły.
Usuń