Jak już wcześniej wspominałem,
bardzo lubię mielone zupki. Pomysł zrobienia takiej zupy przyszedł mi do głowy po zrobieniu kremu z dyni. Pomyślałem sobie, że krem z zielonym groszkiem ciekawie by wyglądał, ale do dyni nie bardzo by pasował. Jak się okazuje nie ja pierwszy wpadłem na taki pomysł. W Internecie można
znaleźć sporo podobnych przepisów. Zupka wygląda bardzo ładnie,
a jeśli chodzi o smak – sami spróbujcie.
Składniki:
4 duże marchewki
4 ziemniaki
mrożony groszek zielony – 1 opakowanie
450g
1 cebula
serek topiony kremowy 100g
bulion warzywny – 1 kostka
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Warzywa obieramy i
kroimy na kawałki – jest to jeden z tych przypadków, kiedy
rozmiar nie ma znaczenia:) – wrzucamy do garnka, zalewamy zimną
wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Gotujemy na małym ogniu
aż warzywa będą miękkie, dorzucamy serek topiony i miksujemy
zupę blenderem. Przyprawiamy do smaku i wrzucamy mrożony groszek. Gotujemy
jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Najlepiej smakuje z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz