marchew – 0,5 kg
mąka pszenna – 200 gram
bułka tarta – 3 łyżki
jajko – 1 szt.
1 łyżka oleju
sól
Ugotowaną
marchewkę przeciskamy przez praskę, mieszamy z połową mąki,
bułką tartą i jajkiem. Stopniowo dosypujemy
resztę mąki, aż uznamy, że z ciasta da się już robić kulki.
Tak jak przy kopytkach ilość mąki zależy od tego jak mokra jest
marchewka. Kuleczki lepimy mocząc często ręce w zimnej wodzie.
Wrzucamy pojedynczo do wrzątku (z odrobiną oleju i łyżeczką
soli). Delikatnie mieszamy, żeby nie przystały do dna i gotujemy
około 10 minut od wypłynięcia.
Kluseczki zgłosiłem do akcji "Tęcza smaków 2" w kategorii Pomarańczowy
Kluseczki zgłosiłem do akcji "Tęcza smaków 2" w kategorii Pomarańczowy
Super:) Też muszę z próbować z marchewki. Z brukselki jestem bardzo zadowolona więc marchewkowe może też mi posmakują:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pychotka, dodałam tymianku troszkę, dzieciak zjadł i ja miałam inny obiad :)
OdpowiedzUsuńNiezły pomysł z tym tymiankiem:) Cieszę się, że smakowało.
UsuńZ czym podawać te kluseczki?
OdpowiedzUsuńZ ochotą ;-)
Usuń