wtorek, 27 listopada 2012

Kluseczki z marchewki

Zainspirowany przepisem na kluseczki z brukselki, postanowiłem poeksperymentować z marchewką. Tym razem nie są to kopytka, tylko kluseczki na bazie marchewki. Oprócz mąki dodałem trochę bułki tartej. Wyszły bardzo smaczne.


Składniki:
marchew – 0,5 kg
mąka pszenna – 200 gram
bułka tarta – 3 łyżki
jajko – 1 szt.
1 łyżka oleju
sól

Ugotowaną marchewkę przeciskamy przez praskę, mieszamy z połową mąki, bułką tartą i jajkiem. Stopniowo dosypujemy resztę mąki, aż uznamy, że z ciasta da się już robić kulki. Tak jak przy kopytkach ilość mąki zależy od tego jak mokra jest marchewka. Kuleczki lepimy mocząc często ręce w zimnej wodzie. Wrzucamy pojedynczo do wrzątku (z odrobiną oleju i łyżeczką soli). Delikatnie mieszamy, żeby nie przystały do dna i gotujemy około 10 minut od wypłynięcia.

Kluseczki zgłosiłem do akcji "Tęcza smaków 2" w kategorii Pomarańczowy
Tęcza Smaków 2

5 komentarzy:

  1. Super:) Też muszę z próbować z marchewki. Z brukselki jestem bardzo zadowolona więc marchewkowe może też mi posmakują:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, dodałam tymianku troszkę, dzieciak zjadł i ja miałam inny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezły pomysł z tym tymiankiem:) Cieszę się, że smakowało.

      Usuń
  3. Z czym podawać te kluseczki?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...