środa, 21 listopada 2012

Kopytka z marchewką

Zawsze staram się, żeby moje dzieci jadły jak najwięcej warzyw. I nie chodzi tu o frytki – „Tato, przecież ziemniaki to warzywa!” Nauczyły się już jeść surówki i gotowane warzywa, no może z wyjątkiem brukselki (nawet pulpeciki nie pomogły). Często do gotowania ziemniaków dodaję marchewkę i robię z tego puree. Dzisiaj do obiadu postanowiłem zrobić kopytka z marchewką. Wyszły bardzo dobre.



Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 marchewka
ok. 300 g mąki
1 jajko

Ziemniaki i marchewkę najlepiej ugotować poprzedniego dnia – lepiej wyschną i ciasto będzie się mniej kleić. Ugotowane ziemniaki i marchewkę mielimy lub wyciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę i dokładnie mieszamy. Ilość mąki zależy od tego jak mokre są ziemniaki. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 2 cm i kroimy kluseczki. Kopytka wrzucamy pojedynczo do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Zaraz po wrzuceniu trzeba koniecznie zamieszać – inaczej przykleją się do dna garnka. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...