Ja wiem, że już miało nie być w tym
roku więcej potraw z Chorwacji. Jednak pojechałem tam po raz drugi,
tym razem na regaty (służbowo, na statek, do kapitana). Na jachcie
była kuchnia, a kolega miał ze sobą lustrzankę, więc nie mogłem
sobie darować:)
Wiem też, że bardzo podobny przepis
wrzucałem w zeszłym roku (o tutaj). Na swoje
usprawiedliwienie mam to, że smażone kalmary z pietruszką i czosnkiem są przepyszne i nigdy się nie nudzą:)
Tym razem za testerów robili koledzy
(i jedna z koleżanek) z którymi pływałem. Nie wszyscy zresztą –
niektórzy odmówili spróbowania morskich robali. Ich strata:)
2 opakowania mrożonych kalmarów
Czas przygotowania:
Mrożone kalmary wypłukałem i
wrzuciłem do wrzątku. Po około trzech minutach od zagotowania
odcedziłem je i wypłukałem zimną wodą. Zbyt długo gotowane
kalmary robią się gumowate. Raz w knajpie podali nam takie gumowate
kalmary z grilla – kolega porównał je do pokrojonego węża
ogrodowego:)
Siekaniem pietruszki oraz krojeniem czosnku i kalmarów zajęli się koledzy (głównie Marecki), ja w tym czasie przygotowałem surówkę. Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwek, wrzuciłem kalmary, dodałem czosnek i pietruszkę, podsmażyłem i doprawiłem do smaku. Wcinaliśmy je ze wspomnianą wyżej surówką i świeżą bułką.
Czad, czy ja tam widzę jeszcze baby ośmiorniczki? Moim osobistym faworytem są kalmary w cieście smażone na głębokim oleju ale nie pogardziłbym i tym. Zazdrościć pływania - nabrzeże Chorwacji nie ma sobie równych.
OdpowiedzUsuńTo są kalmary mrożone w całości (razem z nóżkami), a nie same krążki. W każdym sklepiku w Chorwacji można takie kupić. W Polsce trzeba trochę poszukać.
UsuńKalmary jadłam tylko raz - w Hiszpanii i byly super - a te wyglądają na jeszcze lepsze - szkoda, że jakiejś rurki nie ma co by można danie przesłać ;) Pozdrawiam pięknie
OdpowiedzUsuńMałomiasteczkowa Pani Domu
Niestety takiego protokołu internetowego jeszcze nie wymyślono ;)
UsuńNo cóż ja mogę powiedzieć...zazdoszczę wyjazdu i kropka:)
OdpowiedzUsuńA tych"robaczków"bym nawet mogła spróbować,jeśli ktoś by je dla mnie przyrządził:)
Jak zrobisz sama będą lepiej smakowały :)
UsuńNawet nie myślę o tym,żeby spróbować je przyrządzić-wszelakie owoce morza robią mi na złość i są nie smaczne,jak się za nie zabieram:(((
UsuńNie poddawaj się. Z czosnkiem i pietruszką zawsze dobrze smakują :)
Usuń