świeży łosoś norweski – 200
gram
paluszki krabowe
papryka czerwona
awokado
ogórek zielony
ogórek konserwowy
szczypior
nori (prasowane algi)
nori (prasowane algi)
ryż do sushi – 500 gram
ocet ryżowy – 12 łyżek
cukier – 10 łyżeczek
sól – 1 łyżeczka
sezam do dekoracji
sos sojowy
wasabi
marynowany imbir
Ryż przygotowujemy
przynajmniej godzinę przed zawijaniem sushi – musi wystygnąć.
Nie da się robić rolek z ciepłego ryżu. Płaty nori robią się
gumowate i klejące. Przed gotowaniem ryż trzeba kilka razy
przepłukać (aż woda będzie czysta), dobrze jest też po
wypłukaniu zalać go zimną wodą na pół godziny. Ryż gotujemy
według przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy zaprawę z octu, cukru
i soli. Dodajemy zaprawę do ryżu, delikatnie mieszamy i odstawiamy
go do wystygnięcia.
Łosoś musi być
świeży – będziemy go jeść na surowo. Ja zawsze kupuję go
dzień przed przygotowaniem sushi i na noc wkładam do zamrażalnika
(tak na wszelki wypadek). Zresztą najlepiej kroi się go jak jeszcze
trochę zamarznięty. Do przygotowania nigiri będą nam
potrzebne cienkie prostokąty wycięte z łososia. Pozostałego
łososia kroimy w słupki. Paprykę, awokado i ogórki też kroimy w
cienkie słupki. Paluszki krabowe – na pół.
Maki-zushi
Listek nori
układamy na macie bambusowej (gładką stroną do dołu), nakładamy
cienką warstwę ryżu (im cieńsza tym mniejsze będą kawałki
sushi), zostawiając z jednej strony około 2 cm pasek bez ryżu
(będzie potrzebny do zlepienia rolki). Trzeba przy tym często
moczyć ręce – ryż bardzo się klei. Nie należy przy tym moczyć
nori, bo będzie się rozpadać. Wybieramy kilka składników (np.
łosoś, awokado, ogórek i papryka), układamy je mniej więcej w
połowie ryżu. Pozostawiony pasek nori smarujemy wodą (można
posmarować niewielką ilością wasabi) i zawijamy rolki, stopniowo
odwijając matę. Kroimy ostrym nożem na małe kawałki.
Uramaki-zushi
Czyli odwrócone maki. Do ich przygotowania trzeba matę bambusową obłożyć folią do żywności. Listek nori przecinamy na pół – dzięki temu rolki będą cieńsze (ja niestety tego nie zrobiłem i moje uramaki wyszły gigantyczne), nakładamy warstwę ryżu (około pół centymetra) i posypujemy sezamem. Przekładamy na matę bambusowej (tym razem nori do góry) i w połowie układamy kilka wybranych składników. Zawijamy rolki i kroimy ostrym nożem na małe kawałki.Nigiri-zushi
Tu jest dużo
prościej. Z ryżu lepimy niewielkie wałki. Na wałku układamy
prostokątny kawałek łososia. Ewentualnie można zrobić wstążkę
z nigiri i umocować nią łososia.
Cześć Misiu :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny opis ..
Jako, że sam jestem wielkim fanem sushi (zarówno jedzenia jak i robienia) to dwie małe podpowiedzi ułatwiające życie:
- do nakładania ryżu ( a tak na prawdę do całej "operacji") dobrze zaopatrzyć się w rękawiczki foliowe. Najczęstszym miejscem ich występowania jest szafa żony a dokładnie farba do włosów :)
- żeby ryba na nigiri ładnie się trzymała można po uformowaniu ryżu położyć "odrobinkę" wasabi.
A jak będziesz miał ochotę na inną rybę niż łosoś to polecam węgorza unagi i tuńczyka.
Dzięki za rady, z tymi rękawiczkami trzeba będzie spróbować.
Usuń