poniedziałek, 12 listopada 2012

Podlaskie przysmaki

Podlaskie potrawy regionalne to nie tylko kartacze i babka:) Oprócz tych najbardziej znanych są jeszcze takie specjały jak pielemieni, szuba, kulebiak, cebulak, piekarczewnik... Niektórych jeszcze nie próbowałem, dlatego postaram się, w miarę moich możliwości i umiejętności, rozwijać ten dział na blogu. 

Bialystoker

Smorodinówka
Kartacze


Tołkanica

Babka ziemniaczana

Kakory (soczewiaki)

Pyzy "gumki"

Kiszka ziemniaczana

Kulebiak

2 komentarze:

  1. pierwsze zdjęcie - cebularz, produkt regionalny lubelczyzny nie podlasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, na Lubelszczyźnie są cebularze. Nie zmienia to faktu, że na Podlasiu też jest taki, zapomniany już trochę, produkt regionalny. Zachęcam do lektury postu, w którym go opisałem.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...