czwartek, 14 lutego 2013

Babka ziemniaczana

Ostatnio wszyscy na blogach szaleją z przepisami na walentynkową kolację, to i ja postanowiłem dodać coś od siebie. Uważam, że najważniejsza w walentynki jest fajna babka, zdecydowałem więc, że zrobię babkę ziemniaczaną ;) Nie jest to może klasyczna podlaska babka, bo dodałem do niej marchewkę. Jak wiadomo marchew jest najlepsza na potencję, tylko trudno ją przymocować ;) A tak serio, to kiedyś w ramach eksperymentu dodałem marchewkę do placków ziemniaczanych i okazało się to bardzo dobrym pomysłem. Od tego czasu zawsze jak robię placki (albo babkę), dodaję do ziemniaków marchew.



Składniki:
2 kg ziemniaków
1 duża marchew
3 cebule
100 gram boczku surowego
100 gram boczku wędzonego
½ szklanki mąki
½ szklanki oleju
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Ziemniaki starłem z jedną cebulą i marchwią (cebulę dodaję, żeby ziemniaki nie sczerniały). Pozostałe dwie cebule pokroiłem w kostkę i podsmażyłem z pokrojonym boczkiem. W dużej misce wymieszałem łyżką wszystkie składniki razem z przyprawami (trzeba dodać sporo soli, najlepiej usmażyć kilka placków i spróbować czy jest ok) i przełożyłem masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Masa powinna być dość rzadka (nawet bardzo rzadka) stąd tylko ½ szklanki mąki w przepisie. Babkę piekłem trochę ponad godzinę w temperaturze 180º, aż z wierzchu się dobrze zarumieniła.

4 komentarze:

  1. Cała moja rodzina pochodzi z podlasia więc z czystym sumieniem mogę dodać:
    my dajemy jeszcze łopatkę :) ilość dowolna, pokrojona w kostkę, podsmażona. U mnie w domu im więcej mięsa w środku tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kiedyś na dno blachy położyłam ćwiartki z kurczaka i na to masę ziemniaczana...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...