niedziela, 24 lutego 2013

Spaghetti z szynką i sosem śmietanowym

Spaghetti kojarzy mi się przede wszystkim z sosem pomidorowym. U nas w domu było to takie danie na leniwą niedzielę. Mama prawie co tydzień gotowała makaron z sosem pomidorowym. Można powiedzieć, że była to jej weekendowa specjalność:)
Ja tym razem do spaghetti zrobiłem sos śmietanowy. No może prawie śmietanowy – zawsze zastępuję śmietanę jogurtem naturalnym. Dodałem też starte jabłko i odrobinę chrzanu. Dzięki temu uzyskałem dość ciekawy, winno-ostry smak. Małe szkodniki nie wybrzydzały i zjadły swoje porcje bez marudzenia.


Składniki:
1 opakowanie spaghetti
400 gram szynki wieprzowej
1 cebula
1 marchewka
½ opakowania jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki
½ jabłka
1 łyżeczka startego chrzanu
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, cukier

Szynkę pokroiłem w drobną kostkę, przyprawiłem i podsmażyłem na patelni. Przełożyłem do rondelka, dodałem pokrojoną marchewkę i gotowałem około pół godziny na małym ogniu. Dodałem podsmażoną cebulę, starte jabłko, chrzan, jogurt wymieszany z mąką i przyprawiłem do smaku. Ugotowałem makaron i obiad był gotowy.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...