piątek, 1 lutego 2013

Roladki drobiowe z pieczarkami

Tym razem post zacznę od chwalenia się – zostałem Doradcą Smaku Miesiąca: klik. Znowu trzecie miejsce, tak jak w papirusowym konkursie :)

Wracając do tematu. Dzisiaj połączenie piersi z kurczaka z mięsem mielonym. Zrobienie takich roladek nie jest skomplikowane, a bardzo ładnie prezentują się na talerzu i doskonale smakują.


Składniki:
pierś z kurczaka
mięso mielone z indyka – 200 gram
pieczarki – 5 szt.
cebula – 1 szt.
bułka tarta – ½ szklanki
jajko – 1 szt.
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia, majeranek

Na patelni podsmażamy na małym ogniu pokrojone pieczarki i cebulę, aż odparuje cała woda. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, pieczarki z cebulą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy (gęstości takiej jak na kotlety mielone – jeśli jest zbyt rzadka można dodać więcej bułki tartej). Pierś z kurczaka kroimy na kotlety, cienko rozbijamy i posypujemy przyprawą do kurczaka. Z mielonego mięsa robimy małe pulpeciki i zawijamy je w przygotowane kotlety. Roladki podsmażamy chwilę na oleju, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem 10–15 minut.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...