sobota, 23 lutego 2013

Kotleciki gryczane

Tym razem w ramach eksperymentów postanowiłem zrobić kotlety z kaszy gryczanej. Miałem akurat w lodówce woreczek ugotowanej kaszy i trochę gotowanych ziemniaków. Postanowiłem dodać jeszcze marchewkę i wyszły mi z tego bardzo smaczne wegetariańskie kotleciki. Małe szkodniki zgłosiły jednak zdanie odrębne, co zostało wpisane do akt... ewidentnie są to stworzenia mięsożerne;)


Składniki:
kasza gryczana – 100 gram (1 torebka)
marchew – 2 szt.
ziemniaki – 2 szt.
bułka tarta – ½ szklanki
jajko – 1 szt.
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia
olej do smażenia

Marchew, ziemniaki i kaszę trzeba ugotować. Ziemniaki i marchew przecisnąłem przez praskę, dodałem ugotowaną kaszę, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Bułki należy dodać tyle, żeby dało się zrobić kotlety, ale masa nie może być zbyt sucha. Uformowałem kotlety i usmażyłem je na małym ogniu (około 5 minut z każdej strony).

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kotlety z kaszy, z ziemniaków również, ale jeszcze nigdy nie dałam tych dwóch składników jednocześnie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Dodałem ziemniaki, bo akurat miałem. Doszedłem do wniosku, że sprawdzą się jako "lepik" do kaszy :)

      Usuń
  2. Szkodnikom nie zasmakowało bo sosu brakowało ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były tak dobre, że brak sosu nie przeszkadzał. Ale w sumie grzybowy sosik by nie zawadził. Szkodniki i tak by nie zjadły... może gdybym czekoladą posmarował... ;)

      Usuń
  3. Z dodatkiem ziemniaków nie robiłam,ale kotlety z kaszy gryczanej,którą bardzo lubię,są pyszne.Przypomniałeś mi o nich,już dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek ziemniaków był całkowitym przypadkiem, ale wyszło nieźle :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...