2 kg ziemniaków
1 duża marchew
3 cebule
100 gram boczku surowego
100 gram boczku wędzonego
½ szklanki mąki
½ szklanki oleju
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Ziemniaki starłem
z jedną cebulą i marchwią (cebulę dodaję, żeby ziemniaki nie
sczerniały). Pozostałe dwie cebule pokroiłem w kostkę
i podsmażyłem z pokrojonym boczkiem. W dużej misce wymieszałem
łyżką wszystkie składniki razem z przyprawami (trzeba dodać sporo soli, najlepiej usmażyć kilka placków i spróbować czy jest ok) i przełożyłem masę do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia. Masa powinna być dość rzadka
(nawet bardzo rzadka) stąd tylko ½ szklanki mąki w przepisie.
Babkę piekłem trochę ponad godzinę w temperaturze 180º, aż z
wierzchu się dobrze zarumieniła.
Całkiem niezła ta Twoja babka:)
OdpowiedzUsuńTakie babki lubię ;)
UsuńCała moja rodzina pochodzi z podlasia więc z czystym sumieniem mogę dodać:
OdpowiedzUsuńmy dajemy jeszcze łopatkę :) ilość dowolna, pokrojona w kostkę, podsmażona. U mnie w domu im więcej mięsa w środku tym lepiej :)
Ja kiedyś na dno blachy położyłam ćwiartki z kurczaka i na to masę ziemniaczana...
OdpowiedzUsuńbabka ziemniaczana to pychotka
OdpowiedzUsuń