2 litry bulionu,
marchew
koncentrat pomidorowy – 80 g
koncentrat pomidorowy – 80 g
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki kukurydzianej
jajko
woda
przyprawy – sól, pieprz, cukier
Marchew obieramy i
kroimy na plasterki, zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu
około 20 minut, dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku. Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy jajko,
szczyptę soli, trochę wodę i mieszamy (najlepiej widelcem). Wodę
należy dodawać stopniowo. Masa ma być dość gęsta – taka, żeby
nie wylewała się z miski. Nabieramy na łyżkę trochę masy (około
¼ łyżki) i wkładamy do gotującej się zupy.
Muszę spróbować,może mój Szkodniczek też wrąbie taka zupkę.Pomidorówka była moją ulubioną w dzieciństwie:)
OdpowiedzUsuń