niedziela, 3 lutego 2013

Pomidorowa z kluseczkami

Jest to ulubiona zupa moich małych szkodników. Do tego na drugie kotlety z piersi kurczaka w panierce, ziemniaczki i surówka z marchewki i jabłka – to jest ich wymarzony zestaw obiadowy :) Taką pomidorówkę najlepiej zrobić na bazie porządnego domowego rosołu, ale można też na bulionie z kostki. Tym razem dodałem do kluseczek trochę mąki kukurydzianej, bo miałem za mało mąki pszennej ;) Kluseczki pszenno–kukurydziane były bardzo dobre.




Składniki:
2 litry bulionu,
marchew
koncentrat pomidorowy  80 g
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki kukurydzianej
jajko
woda
przyprawy – sól, pieprz, cukier

Marchew obieramy i kroimy na plasterki, zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu około 20 minut, dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku. Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli, trochę wodę i mieszamy (najlepiej widelcem). Wodę należy dodawać stopniowo. Masa ma być dość gęsta – taka, żeby nie wylewała się z miski. Nabieramy na łyżkę trochę masy (około ¼ łyżki) i wkładamy do gotującej się zupy.

1 komentarz:

  1. Muszę spróbować,może mój Szkodniczek też wrąbie taka zupkę.Pomidorówka była moją ulubioną w dzieciństwie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...