świeży pstrąg patroszony – 1 szt.
natka pietruszki – ½ pęczka
świeża kolendra – 2 gałązki
świeża kolendra – 2 gałązki
mała cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
przyprawy – pieprz, sok z cytryny
Winiary „Pomysł na... Papirus”
Sos cytrynowy:
masło klarowane – 1 łyżka
mąka pszenna – 1 łyżka
bulion warzywny – ¾ szklanki
mleko – ½ szklanki
żółtko – 1 szt.
sok z cytryny – 3 łyżki
cukier – 1 łyżeczka
sól do smaku
Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Rybę nacieramy posiekaną cebulą, drobno pokrojonym czosnkiem i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek wkładamy do środka ryby, razem z natką pietruszki i kolendrą (zioła najlepiej zgnieść w dłoniach, żeby uwolnić aromat). Rybę „fastrygujemy” patyczkiem do szaszłyków i wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Układamy pstrąga na jednej połowie pergaminu i przykrywamy drugą. Ja kupiłem Papirus z ziołami prowansalskimi, następnym razem spróbuję z czosnkiem i ziołami. Trzeba użyć dwóch kawałków pergaminu. Smażymy na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu, na małym ogniu, po około 8-10 minut z każdej strony. Dzięki papirusowi pstrąg nie rozpadnie się przy obracaniu.
Sos cytrynowy robi się dość szybko. Można to zrobić podczas smażenia pstrąga. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy bulion, mleko, żółtko i podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Można jeszcze dodać startą skórkę z cytryny, jeśli mamy cytryny niepryskane. Nie polecam dodawania skórki z woskowanych cytryn – jest bardzo gorzka.
Pstrąga delikatnie przekładamy na talerz i polewamy sosem cytrynowym.
Powyższy przepis został doceniony przez jury konkursu Winiary "POMYSŁ NA … PAPIRUS z kreatywnej strony" i zajął trzecie miejsce :) A oto nagroda – miski z melaminy i zestaw produktów Winiary:
pysznie wygląda, a kompozycja z pomidorków super!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Smakował równie dobrze jak wyglądał:)
UsuńŚlicznie podany, uwielbiam rybki, na jutro też planuję pstrąga, tylko z duszonymi warzywami(kuchnia lidla), zapowiada się równie pysznie:)
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
Usuń