piątek, 30 listopada 2012

Pstrąg z sosem cytrynowym

Odwiedziłem dzisiaj sklep z niskimi cenami (codziennie) i mój wzrok padł na świeżego pstrąga. Postanowiłem tym razem spróbować usmażyć pstrąga w Papirusie Winiary. Okazało się, że był to bardzo dobry pomysł na soczystego pstrąga w ziołach:) Dzięki pergaminowi nie rozpadał się podczas smażenia, skórka nie przyklejała się do patelni i bardzo łatwo można go było obrócić. Podany z sosem cytrynowym był wyborny.


Składniki:
świeży pstrąg patroszony – 1 szt.
natka pietruszki – ½ pęczka
świeża kolendra – 2 gałązki
mała cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
przyprawy – pieprz, sok z cytryny
Winiary „Pomysł na... Papirus”

Sos cytrynowy:
masło klarowane – 1 łyżka
mąka pszenna – 1 łyżka
bulion warzywny – ¾ szklanki
mleko – ½ szklanki
żółtko – 1 szt.
sok z cytryny – 3 łyżki
cukier – 1 łyżeczka
sól do smaku

Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Rybę nacieramy posiekaną cebulą, drobno pokrojonym czosnkiem i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek wkładamy do środka ryby, razem z natką pietruszki i kolendrą (zioła najlepiej zgnieść w dłoniach, żeby uwolnić aromat). Rybę „fastrygujemy” patyczkiem do szaszłyków i wstawiamy na dwie godziny do lodówki.

Układamy pstrąga na jednej połowie pergaminu i przykrywamy drugą. Ja kupiłem Papirus z ziołami prowansalskimi, następnym razem spróbuję z czosnkiem i ziołami. Trzeba użyć dwóch kawałków pergaminu. Smażymy na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu, na małym ogniu, po około 8-10 minut z każdej strony. Dzięki papirusowi pstrąg nie rozpadnie się przy obracaniu.


Sos cytrynowy robi się dość szybko. Można to zrobić podczas smażenia pstrąga. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy bulion, mleko, żółtko i podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Można jeszcze dodać startą skórkę z cytryny, jeśli mamy cytryny niepryskane. Nie polecam dodawania skórki z woskowanych cytryn – jest bardzo gorzka.

Pstrąga delikatnie przekładamy na talerz i polewamy sosem cytrynowym.



Powyższy przepis został doceniony przez jury konkursu Winiary "POMYSŁ NA … PAPIRUS z kreatywnej strony" i zajął trzecie miejsce :) A oto nagroda – miski z melaminy i zestaw produktów Winiary:


4 komentarze:

  1. pysznie wygląda, a kompozycja z pomidorków super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Smakował równie dobrze jak wyglądał:)

      Usuń
  2. Ślicznie podany, uwielbiam rybki, na jutro też planuję pstrąga, tylko z duszonymi warzywami(kuchnia lidla), zapowiada się równie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...