(*)Nasi agenci donoszą, że biały nadal jest popularny w NY i można go kupić w każdej piekarni, pod nazwą "bagel bialy".
Ciekawy przepis na te bułeczki znalazłem tutaj http://szlak.uwb.edu.pl/kultura.html#_kul2
Zdecydowałem się jednak na zrobienie ciasta drożdżowego takiego jak zwykle (klik).
Z ciasta uformowałem kulki wielkości jabłka, zrobiłem z nich placki, ułożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrobiłem w nich wgłębienia dnem szklanki. Na tak przygotowane placki ułożyłem podsmażoną z solą i pieprzem cebulę, posypałem je odrobiną maku i odstawiłem żeby trochę wyrosły. Piekłem je w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180⁰.
Przepis ten trafia do mojej kolekcji podlaskich przysmaków
Z ciasta uformowałem kulki wielkości jabłka, zrobiłem z nich placki, ułożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrobiłem w nich wgłębienia dnem szklanki. Na tak przygotowane placki ułożyłem podsmażoną z solą i pieprzem cebulę, posypałem je odrobiną maku i odstawiłem żeby trochę wyrosły. Piekłem je w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180⁰.
Przepis ten trafia do mojej kolekcji podlaskich przysmaków
Pyszne:)może wreszcie i ja się za takie zabiorę:)
OdpowiedzUsuńPolecam. Takie, albo cebulaczki, ewentualnie pizza rolls.
Usuń