Okazuje się, że zrobienie sajgonek
jest banalnie proste. Nie wiem czemu wydawało mi się, że z tym
daniem jest więcej zachodu. W moim osiedlowym sklepie nie było
grzybów mun, więc zamiast nich kupiłem mieszankę chińską:)
Polecam wszystkim domowe sajgonki.
Składniki
papier ryżowy
200 gram piersi z kurczaka
mieszanka chińska mrożona – 1
opakowanie
6 liści kapusty pekińskiej
1 jajko
2 łyżki ketchupu
1 łyżka mąki
kiełki – ½ opakowania
1 ząbek czosnku
mieszanka przypraw do kuchni
chińskiej
sos sojowy jasny
olej do smażenia
Pierś z kurczaka
kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy
warzywa mrożone i drobno pokrojoną kapustę. Pod koniec smażenia
dodajemy posiekany czosnek, kiełki oraz jajko wymieszane z ketchupem
i mąką. Doprawiamy do smaku.
Papier ryżowy moczymy kilka sekund w letniej wodzie (pojedynczo, żeby się nam nie posklejały), układamy na talerzu i nakładamy trochę farszu. Zaginamy dwa boki i zwijamy tak jak naleśnika. Smażymy w dużej ilości oleju.
uwielbiam!:) sama niedawno robiłam w domu i już dopraszają mi się o powtórkę:)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubie i wbrew pozorom sa pożywne.
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny w swej prostocie, by wykorzystać do tego celu mieszankę chińską !
OdpowiedzUsuńDzięki.
A mi sie rozwaliły
OdpowiedzUsuńa mi sie rozwaliły w czasie pieczenia
OdpowiedzUsuńZdarza się nawet najlepszym...
Usuń