środa, 21 listopada 2012

Piersi nadziewane suszonymi pomidorami


Suszone pomidory już same w sobie stanowią doskonałą przekąskę. Lubię wykorzystywać je także do gotowania różnych potraw. Jakiś czas temu zrobiłem pierś z pomidorami i fetą wg przepisu, który znalazłem w koperkowej kuchni. Tym razem postanowiłem fetę zastąpić mozzarellą - obie wersje są bardzo smaczne. Danie to jest proste w przygotowaniu i efektownie wygląda.

Składniki:
pierś z kurczaka
suszone pomidory w oleju
ser mozzarella w zalewie
świeża bazylia
przyprawy: sól, curry, zioła prowansalskie

Ser i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy liście bazylii porwane na kawałki. W każdej piersi robimy dziurkę nożem (wzdłuż piersi). W tak powstałą kieszonkę nakładamy nasz farsz. Piersi przyprawiamy i smarujemy oliwą (tą z pomidorów). Odstawiamy co najmniej na godzinę do lodówki. Gotujemy na parze około 20 minut.




5 komentarzy:

  1. super bardzo dobre,,,

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotujemy? Jak makaron ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież napisałem, że na parze, a nie w wodzie.

      Usuń
  3. Można usmażyć na patelni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie próbowałem. Radzę pod przykryciem, żeby nie wyschły.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog używa ciasteczek (jak na blog kulinarny przystało) - zapraszam do zapoznania się z polityką cookies.Rozumiem