Składniki:
pierś z kurczaka – ½ szt.
olej do smażenia
mix sałat z rukolą – ½
opakowania
pomidor – 1 szt.
ogórek konserwowy – 4 szt.
mango – 1 szt.
przyprawy: sól, pieprz, curry
Sos: 3 łyżki ketchupu, 3 łyżki majonezu, ząbek
czosnku
Placki: dwie szklanki mąki,
szklanka wrzątku, 2 łyżki oleju (opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
Pierś
z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy, odstawiamy na
godzinę do lodówki, później podsmażamy na patelni.
Mąkę zalewamy gorącą wodą, mieszamy łyżką aż trochę wystygnie, dodajemy olej i mieszamy na gładką masę. Powinna mieć gęstość plasteliny, tak jak ciasto na pierogi. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, podsypując mąką, na placku kładziemy talerzyk (ważne, żeby był mniejszy od patelni) i wycinamy kółko nożem. Smażymy bez dodatku tłuszczu na małym ogniu około 3 minuty z każdej strony (placki przewracałem jak zaczęły się w nich robić pęcherzyki powietrza).
Sałatę, pokrojone ogórki, pomidora i mango mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Właściwie jeśli dodamy do tego jakiś dressing to można to podać jako sałatkę:) Przygotowujemy sos z ketchupu, majonezu i wyciśniętego czosnku. Środek placka smarujemy sosem (dzieci jadły z ketchupem zamiast sosu), układamy na nim naszą sałatkę i zaginamy do środka z trzech stron. Tak przygotowaną tortillę najlepiej zawinąć z dołu w folię aluminiową, żeby się nie rozpadała.
Mąkę zalewamy gorącą wodą, mieszamy łyżką aż trochę wystygnie, dodajemy olej i mieszamy na gładką masę. Powinna mieć gęstość plasteliny, tak jak ciasto na pierogi. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, podsypując mąką, na placku kładziemy talerzyk (ważne, żeby był mniejszy od patelni) i wycinamy kółko nożem. Smażymy bez dodatku tłuszczu na małym ogniu około 3 minuty z każdej strony (placki przewracałem jak zaczęły się w nich robić pęcherzyki powietrza).
Sałatę, pokrojone ogórki, pomidora i mango mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Właściwie jeśli dodamy do tego jakiś dressing to można to podać jako sałatkę:) Przygotowujemy sos z ketchupu, majonezu i wyciśniętego czosnku. Środek placka smarujemy sosem (dzieci jadły z ketchupem zamiast sosu), układamy na nim naszą sałatkę i zaginamy do środka z trzech stron. Tak przygotowaną tortillę najlepiej zawinąć z dołu w folię aluminiową, żeby się nie rozpadała.
Świetne,ja właśnie mam w domu "niewarzywną"progeniturę,może złapię go na tortillkę i przekonam,że warzywa są jadalne:)A za domowe placki wirtualny medal!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za medal, będę dumnie nosił na wirtualnej piersi;)
UsuńJutro mam zamiar przyrządzić takowe tortille na obiad :) Co prawda z innym farszem, ale przepis na samo ciasto jest super! Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakować :D
OdpowiedzUsuńGorąco polecam. Jeśli chodzi o farsz to połączenie kurczaka i mango jest całkiem fajne. Oczywiście nie uważam, że jest to jedyny słuszny farsz do tortilli;)
Usuń