wtorek, 29 stycznia 2013

Bataty, karkówka i pomarańcza

Zawsze chciałem spróbować jak smakują bataty (pataty, słodkie ziemniaki – jak zwał tak zwał). Jeszcze pacholęciem będąc przeczytałem w książce „Przypadki Robinsona Cruzoe” wzmiankę o batatach. Z tego co pamiętam, Robinson znalazł jakieś bulwy, stwierdził że są niejadalne i wrzucił je do ogniska. Gdy odkopał je z żaru zobaczył, że popękały i spróbował jak smakują po upieczeniu. Nie wiem dlaczego to zapamiętałem, może byłem głodny gdy to czytałem :) Wtedy batatów raczej nie można było kupić w naszym pięknym kraju. Za to teraz można je znaleźć nawet w moim osiedlowym sklepie. Postanowiłem w końcu zakupić dwie bulwy i spróbować tego specjału. Upiekłem je z karkówką, warzywami i sokiem z pomarańczy. Smakują inaczej niż to sobie wyobrażałem. Kiedyś może spróbuję wrzucić je do ogniska, tak jak zrobił to Robinson Cruzoe :) Jeśli zaś chodzi o karkówkę – od teraz będę ją zawsze piekł z sokiem pomarańczowym.


Składniki:
bataty – 2 bulwy (około 1 kg)
karkówka – 3 plastry
marchew – 1 szt.
cebula czerwona – 1 szt.
papryka czerwona – ½ szt.
pomarańcze – 2 szt.
musztarda – 1 łyżeczka
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia

Karkówkę nacieramy musztardą i przyprawami (dużo majeranku) i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Układamy ją na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy pokrojone warzywa (marchewkę, cebulę i paprykę pokroiłem w słupki, a bataty na trochę większe kawałki), przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Zalewamy sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy, drugą dzielimy na cząstki i układamy na wierzchu. Pieczemy pod przykryciem około 45 minut w temperaturze 180°.

2 komentarze:

  1. Niezły pomysł:) A jaką tajemną moc ma w sobie sok pomarańczowy w tym daniu,że się tak zapytam??? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy to tajemna moc, ale karkówka z lekką nutką pomarańczy była rewelacyjna :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...