wtorek, 12 marca 2013
Roladki z indyka ze śliwkami
Czyli kolejna wariacja na temat piersi.
Zainspirowany komentarzem przy jednym z moich postów na fejsbuku
postanowiłem zrobić roladki z indyka z szynką i śliwkami. Znaczy miały być z szynką parmeńską, ale w sklepie mieli tylko ogonówkę
brandenburską;) Roladki i tak wyszły bardzo smaczne. Nawet małe
szkodniki je doceniły.
poniedziałek, 11 marca 2013
Kotlety rybne z sosem koperkowym
Pamiętam to danie z dzieciństwa.
Babcia od czasu do czasu robiła takie kotleciki z ryb słodkowodnych
(złowionych przez Tatę) z dodatkiem ryb morskich. Zajmowało jej to
pół dnia, z czego najbardziej pracochłonne było filetowanie
mniejszych ryb. Ja robię kotlety tylko z ryb morskich –
filetowanie małych płotek zostawiam cierpliwym:) Zawsze kupuję
kilka gatunków ryb i mieszam je ze sobą. Tym razem był to dorsz,
morszczuk i tilapia. Kotlety można
zrobić z ryby mrożonej lub świeżej. Jeśli jest mrożona, to
trzeba ją rozmrozić i wycisnąć z niej wodę. Poniższe proporcje
są na ½ kg ryby już po wyciśnięciu:)
niedziela, 10 marca 2013
Kurczę nabite w butelkę...
… a właściwie na butelkę – czyli
blogowy klasyk. Widziałem to danie na tylu blogach, zawsze
zachwalane jako wyjątkowo pyszne, że postanowiłem w końcu sam
spróbować. Muszę przyznać, że faktycznie był wyśmienity, a
pierś wyszła wyjątkowo soczysta. Zapach, który unosił się w
całym domu podczas pieczenia wszystkich nas przyprawiał o ślinotok.
Szkodniki orbitowały wokół kuchni i co pięć minut pytały, kiedy
będzie gotowe:) Talerze zostały opróżnione w tempie ekspresowym.
Jedynym minusem kurczaka pieczonego w ten sposób, jest konieczność
umycia piekarnika...
piątek, 8 marca 2013
Owoce morza z makaronem
Jest to chyba najprostszy sposób na przygotowanie owoców morza. Nie jest to wcale trudne ani pracochłonne. Oczywiście pod warunkiem, że
kupujemy mrożonkę, a nie np. świeże kalmary, które trzeba
oczyścić:) Tym razem zaopatrzyłem się w mieszankę owoców morza
i paczkę mrożonych krewetek, dodałem do tego dużo czosnku,
pietruszki i makaron. Taka prosta kompozycja ładnie wygląda i
wyśmienicie smakuje. Nawet małe szkodniki zdecydowały się, z
pewną nieśmiałością, zjeść po krewetce :)
czwartek, 7 marca 2013
Domowe masło czekoladowe
Moje małe szkodniki uwielbiają
kanapki z masłem czekoladowym. Jest to przekąska dość kaloryczna
i niezbyt zdrowa, jednak od czasu do czasu daję się namówić i
kupuję im słoiczek tego smakołyku. Ostatnio znalazłem na jednym z
blogów przepis na niby Nutellę. Spodobał mi się ten pomysł i
postanowiłem zaserwować dzieciom taką podróbkę. W smaku nie przypomina za bardzo masła czekoladowego, a raczej
bananowe, tym niemniej banany z czekoladą są zawsze
dobrym pomysłem. Obawiałem się trochę połączenia tego smaku z awokado, jednak było ono praktycznie niewyczuwalne. Kalorii ma to co prawda
sporo, ale ma też dużo witamin, a szkodniki na razie odchudzać się nie muszą :)
wtorek, 5 marca 2013
Kulebiak
Kolejnym podlaskim przysmakiem, którego wykonanie wcale nie jest takie
trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się
drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów –
takim jak na wigilijne pierogi. Danie to nie jest obecnie popularne i
raczej ciężko znaleźć kulebiak w jakiejś restauracji. Swoją
drogą zastanawia mnie to, że w Białymstoku łatwiej zjeść sushi
albo dania kuchni włoskiej niż regionalne potrawy... Wracając do
kulebiaka – po upieczeniu kroimy go w grube plastry i zjadamy na
gorąco.
środa, 27 lutego 2013
Skrzydełka po diabelsku...
… w wersji łagodnej:) Kiedyś robiłem te skrzydełka z dodatkiem chilli i wtedy w pełni zasługiwały na swoją nazwę. Musiałem to zmienić ze względu na moje
małe szkodniki, które jakoś nie mogą się przyzwyczaić do
ostrych potraw. Ketchup jednak zostawiłem pikantny (niech się
powoli wdrażają), a chilli można sobie dodać na talerzu.
Szczególnie polecam jako danie imprezowe. Pod warunkiem, że nie zapraszamy gości, którzy nie potrafią jeść palcami;) Nie polecam podawania ich w towarzystwie typu „bułkę przez bibułkę”. Roboty przy tej potrawie nie jest zbyt dużo i można ją podzielić na dwa dni. Jednego dnia kroimy skrzydełka i przyprawiamy, a drugiego pieczemy. Dzięki temu dobrze przejdą smakiem zalewy.
Szczególnie polecam jako danie imprezowe. Pod warunkiem, że nie zapraszamy gości, którzy nie potrafią jeść palcami;) Nie polecam podawania ich w towarzystwie typu „bułkę przez bibułkę”. Roboty przy tej potrawie nie jest zbyt dużo i można ją podzielić na dwa dni. Jednego dnia kroimy skrzydełka i przyprawiamy, a drugiego pieczemy. Dzięki temu dobrze przejdą smakiem zalewy.
niedziela, 24 lutego 2013
Spaghetti z szynką i sosem śmietanowym
Spaghetti kojarzy mi się przede
wszystkim z sosem pomidorowym. U nas w domu było to takie danie na
leniwą niedzielę. Mama prawie co tydzień gotowała makaron z sosem
pomidorowym. Można powiedzieć, że była to jej weekendowa
specjalność:)
Ja tym razem do spaghetti zrobiłem sos
śmietanowy. No może prawie śmietanowy – zawsze zastępuję
śmietanę jogurtem naturalnym. Dodałem też starte jabłko i
odrobinę chrzanu. Dzięki temu uzyskałem dość ciekawy,
winno-ostry smak. Małe szkodniki nie wybrzydzały i zjadły swoje
porcje bez marudzenia.
sobota, 23 lutego 2013
Kotleciki gryczane
Tym razem w ramach eksperymentów
postanowiłem zrobić kotlety z kaszy gryczanej. Miałem akurat w
lodówce woreczek ugotowanej kaszy i trochę gotowanych ziemniaków.
Postanowiłem dodać jeszcze marchewkę i wyszły mi z tego bardzo
smaczne wegetariańskie kotleciki. Małe szkodniki zgłosiły jednak
zdanie odrębne, co zostało wpisane do akt... ewidentnie są to
stworzenia mięsożerne;)
niedziela, 17 lutego 2013
Steki
Gdy pierwszy raz zabrałem się w domu
do robienia steków, Misia była sceptycznie nastawiona do mojego
pomysłu: „Przecież dzieci tego nie zjedzą...” Okazało się,
że małe szkodniki uwielbiają steki. Co prawda za pierwszym razem
były jak dla nich trochę zbyt ostre – dosypałem za dużo chilli
i dzieci musiały je często popijać, ale zjadły i pytały kiedy
znowu zrobię takie dobre mięsko :)
Przygotowanie w domu dobrych steków
wcale nie jest trudne. Trzeba kupić kilka plastrów wołowiny,
zamarynować ją i wrzucić na patelnię grillową. Częstym błędem
jest rozbijanie mięsa tłuczkiem – to co sprawdza się przy
schabowych, nie jest najlepsze dla wołowiny. Przekładamy steki na
parę minut do piekarnika i gotowe. Żadna filozofia :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)