wtorek, 12 marca 2013

Roladki z indyka ze śliwkami

Czyli kolejna wariacja na temat piersi. Zainspirowany komentarzem przy jednym z moich postów na fejsbuku postanowiłem zrobić roladki z indyka z szynką i śliwkami. Znaczy miały być z szynką parmeńską, ale w sklepie mieli tylko ogonówkę brandenburską;) Roladki i tak wyszły bardzo smaczne. Nawet małe szkodniki je doceniły.


Składniki:
pierś z indyka – 0,5 kg
ogonówka brandenburska – 100 gram
śliwki suszone
przyprawy: bazylia, przyprawa do kurczaka

Pierś z indyka umyłem, pokroiłem na cienkie kotlety i rozbiłem je tłuczkiem do mięsa. Kotlety powinny być mniej więcej takiej wielkości jak plasterki wędliny. Przyprawiłem je bazylią i odrobiną przyprawy do kurczaka (nie za dużo – ogonówka jest dość słona). Na każdym kotlecie położyłem plasterek ogonówki i dwie śliwki. Zwinąłem ciasno roladki i na wszelki wypadek zafastrygowałem je wykałaczkami. Gotowałem na parze około 10 minut na małym ogniu. Podałem je z makaronem z pesto, selerem naciowym, papryką i szczypiorkiem.


4 komentarze:

  1. Brzmi i wygląda smakowicie :)
    Wiśnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pyszne... Ciekaw jestem jak by smakowały z wiśniami ;)

      Usuń
  2. wygladaja pysznie a po za tym bardzo fajny blog i ladne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...