świeży
pstrąg patroszony – 2 szt.
natka
pietruszki – 2 pęczki
masło – 4
łyżki
cebula – ½
szt.
czosnek – 2
ząbki
sok z cytryny
jabłka – 2
szt.
chrzan tarty–
3 łyżeczki
masło klarowane – ½ łyżki
masło klarowane – ½ łyżki
przyprawy –
sól, pieprz, cukier
Z
masła, kilku gałązek pietruszki, czosnku, cebuli i odrobiny soli
przygotowałem masełko czosnkowe (posiekać i wymieszać). Część
włożyłem do ryb, a część zostawiłem na kanapki;) Pozostałą
pietruszkę zgniotłem w rękach, żeby uwolnić aromat i też
nafaszerowałem nią ryby. Przyprawiłem je solą i pieprzem,
skropiłem sokiem z cytryny, zawinąłem w folię aluminiową i
odstawiłem na godzinę do lodówki. Tak przygotowane pstrągi piekłem około 30
minut w temperaturze 180º.
Jabłka obrałem i starłem na drobnej
tarce warzywnej. Wrzuciłem je do rondelka, dodałem trochę soku z cytryny,
chrzan i masło klarowane. Wymieszałem wszystkie składniki, zagotowałem na małym ogniu i doprawiłem do smaku.
Ten mus jest naprawdę ciekawym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuń