czwartek, 14 marca 2013

Gotowany schab

Wiele razy próbowałem zrobić dobrą wędlinę ze schabu. Niestety pieczony zawsze wychodził zbyt suchy – pewnie za długo go piekłem:) Dostałem kiedyś przepis, który zmienił moje podejście do domowej wędliny. Schab przygotowany w ten sposób jest soczysty i doskonale smakuje. Można tak samo ugotować dowolne inne mięso, ale najlepszy wychodzi właśnie schab.


W miseczce wymieszałem przyprawy do zapeklowania schabu: sól, zioła prowansalskie, bazylię, majeranek, pieprz, pieprz ziołowy i płaską łyżeczkę cukru (dla koloru) – w zasadzie dodałem wszystko co mi pod rękę wpadło:) Schab obtoczyłem w przyprawach i odstawiłem na dwa dni lodówki. Później zawinąłem go szczelnie w woreczek foliowy i przewiązałem sznurkiem (w woreczku nie może być pęcherzyków powietrza). Wrzuciłem go do garnka z zimną wodą i na małym ogniu zagotowałem, zdjąłem przykrywkę, żeby woda jak najsłabiej się gotowała i po 7 minutach zdjąłem z ognia. Zaczekałem aż wystygnie, nie wyjmując go z wody. Ponieważ miałem dość gruby kawałek schabu (lepszy byłby wąski) , powtórzyłem zabieg raz jeszcze. Po wystygnięciu schab jest gotowy.

14 komentarzy:

  1. Schab wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny na świeże bułeczki ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. pomyśl ile rakotwórczych substancji z foliowego woreczka skonsumowałaś wraz tą świnką. Życzę zdrowia i instynktu samozachowawczego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze płci nie zmieniałem więc "skonsumowałem" :)
      Po drugie nie przesadzałbym z tymi substancjami rakotwórczymi z woreczka. Nie dajmy się zwariować. Ryż też czasem gotuję w woreczku ;)
      Po trzecie można kupić specjalne woreczki do gotowania.
      Życzę zdrowia i zdrowego rozsądku.

      Usuń
  4. mam pytanie.. czy potrzebny tutaj jest jakiś specjalny woreczek czy można wykorzystać po prostu rękaw foliowy używany do pieczenia. No i czy ten woreczek nie pęknie podczas gotowania..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam zwykłych woreczków śniadaniowych. Wychodzę z założenia, że w tej temperaturze nie powinny wydzielać za dużo szkodliwych substancji, ale w komentarzu powyżej dostało mi się za to;) Z tego co mi wiadomo można kupić specjalne woreczki do gotowania, które są trochę grubsze i teoretycznie przystosowane do takiej temperatury.
      Tym niemniej zwykły woreczek nie rozpuszcza się i nie pęka podczas gotowania. Tak jak pisałem w przepisie - przy zawijaniu trzeba się starać, żeby w woreczku nie było powietrza.

      Usuń
  5. Schabik rewelacyjny! Co prawda za długo przetrzymałam go na ogniu za drugim razem ale i tak zachował swoją soczystość :)
    Owinęłam schab folią spożywczą, kilka pęcherzyków powietrza dostało się do środka ale sądzę, że nie miało to wielkiego wpływu na jakość mięcha.

    Nadawca postu o rakotwórczym woreczku chyba zzieleniał z zazdrości skoro takie głupoty wypisuje ;) Może gdyby ten schab owinąć folią i opalać nad ogniem to wtedy można by obawiać się o swoje życie :)

    Przepis ląduje w zakładce ulubionych a na święta będzie jak znalazł!

    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ten głos rozsądku :-) Opalania woreczka nad ogniem nie polecam, za to folię spożywczą będę musiał wypróbować.

      Usuń
  6. Mam trochę obawę o to czy jak tak mało się gotuje to nie będzie jeszcze surowy? Ja chyba kupie te specjalne woreczki do gotowania albo w rękawie zrobię. Tak na wszelki wypadek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowy nie będzie. Dwukrotne gotowanie załatwia sprawę.

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź :)

      Usuń
  7. Używam folii do pieczenia Zapeklowany schab wstawiam do piekarnika na 90 minut temp.85stopni.Polecam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...