Ciasto marchewkowe początkowo uznałem za egzotyczny wynalazek, jednak gdy je pierwszy raz spróbowałem, bardzo przypadło mi do gustu. Zachowuje świeżość przez kilka dni, jest dość wilgotne ale nie zakalcowate. Jest to wypiek, który zagości jeszcze niejeden raz na naszym stole. Poniższy przepis dostałem od siostry. Właściwie jedyną modyfikacją, jaką wprowadziłem, była zmiana sody na proszek do pieczenia. Przełożyłem je kremem do karpatki z paczki (takim bez gotowania). Następnym razem planuję zrobić krem mascarpone, zastanowię się też nad dodaniem rodzynek – takie eksperymenty ;)
Składniki:
1 i ⅓ szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 i ¼ szklanki oleju
2 szklanki startej marchewki
aromat rumowy
krem do karpatki
tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
4 łyżki mleka
wiórki kokosowe
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno: wymieszane wcześniej suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól), olej, marchew (powinna być drobno starta – najlepiej na tarce ziemniaczanej) i trochę aromatu rumowego. Wszystko mieszamy mikserem na jednolitą masę. Pieczemy w wąskiej blaszce około 50 minut w temperaturze 180°. Po wystygnięciu ciasto kroimy na plasterki, przekładamy kremem do karpatki, polewamy roztopioną czekoladą z dodatkiem mleka i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy co najmniej na godzinę do lodówki. Podając kroimy je pod kątem 45°, tak jak na poniższym zdjęciu. Ciasto marchewkowe dość długo zachowuje świeżość, więc spokojnie możemy przygotować je dzień przed imprezą.
Rewelacyjne jest to ciasto,a pomysl z mascarpone strzalem w dziesiatke!!! Daj znac,jak zrobisz,plis:)
OdpowiedzUsuńMoje pytanie, proszę o podanie:
OdpowiedzUsuń1) dokładne wymiary blaszki;
2) na której półce piekarnika, góra - dół czy termoobieg.
Pozdrawiam,
Maria
1) Blaszka wąska (keksówka), długość standardowa (na całą długość piekarnika) - zmierzę w domu wieczorem :-)
Usuń2) Piekę zawsze na środkowej półce, bez termoobiegu. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Polecam test patyczka. To ciasto jest dość wilgotne i patyczek nigdy nie będzie całkiem suchy, ale widać czy zostaje na nim surowa masa.
Wymiary blaszki:
Usuńspód 32cm x 8 cm
góra 35cmx12cm
Bardzo, bardzo dziękuję. Radosnych Świąt.
OdpowiedzUsuńMaria
Nawzajem. Wesołych i radosnych!
UsuńOczywiście na Święta polecam moje zestawienie przepisów wielkanocnych :-)