czwartek, 7 marca 2013

Domowe masło czekoladowe

Moje małe szkodniki uwielbiają kanapki z masłem czekoladowym. Jest to przekąska dość kaloryczna i niezbyt zdrowa, jednak od czasu do czasu daję się namówić i kupuję im słoiczek tego smakołyku. Ostatnio znalazłem na jednym z blogów przepis na niby Nutellę. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłem zaserwować dzieciom taką podróbkę. W smaku nie przypomina za bardzo masła czekoladowego, a raczej bananowe, tym niemniej banany z czekoladą są zawsze dobrym pomysłem. Obawiałem się trochę połączenia tego smaku z awokado, jednak było ono praktycznie niewyczuwalne. Kalorii ma to co prawda sporo, ale ma też dużo witamin, a szkodniki na razie odchudzać się nie muszą :)


Składniki:
banany – 2 szt.
awokado – 1 szt.
kakao – 3 łyżeczki
cukier lub miód

Awokado i banany muszą być dojrzałe, w przeciwnym razie możemy mieć problem ze zmiksowaniem naszego masła i smak będzie pewnie nienajlepszy. Owoce obrałem i zmiksowałem blenderem. Kakao zalałem odrobiną wrzątku, dodałem do masy i dosłodziłem.


5 komentarzy:

  1. Nie wpadłabym na miks banana z awokado, sama masa czekoladowo-bananowa ozdobiona kiwi - mega pomysł. Nutella się nie umywa.

    Wiśnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę,takie "podróbki" to ja rozumiem i w pełni akceptuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że spróbowałeś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Było pyszne... szkoda, że już nie ma :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...