sobota, 5 kwietnia 2014

Klops z jajkiem czyli pieczeń rzymska

Na naszym stole klops gości dość często, chociaż w wersji z jajkiem tylko na Wielkanoc. Zrobienie go nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że kupimy mielone mięso. Muszę przyznać, że trochę brak mi odwagi, żeby kupić takie zmielone razem z budą i zapakowane. Na szczęście w moim osiedlowym sklepie stoisko mięsne jest wyposażone w maszynkę do mielenia i mogę sobie wybrać który kawałek zostanie zmielony. Gdy ten krok mamy już za sobą, reszta jest mało skomplikowana. Wystarczy wymieszać mięcho z jajkiem, bułką i przyprawami, upiec w piekarniku i obiad gotowy. Klops na zimno jest doskonałą wędliną. Jego smak zależy głównie od mięsa. Moja ulubiona wersja to połączenie wieprzowiny i piersi z kurczaka.

Klops z jajkiem
Całkowity czas przygotowania potrawy: około 1,5 godziny

Składniki:
0,5 kg mielonej łopatki
mielona pierś z kurczaka
4 jajka
2 suche bułki
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, wyciśnięty ząbek czosnku

Dwa jajka ugotowałem na twardo, pozostałe wymieszałem z mięsem, namoczonymi i wyciśniętymi bułkami i przyprawami. Powstaje z tego dokładnie taka sama masa, z jakiej robię kotlety mielone. Konsystencja też powinna być podobna (jeśli jest zbyt rzadka można dodać trochę tartej bułki). Wąską blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia, dno przykryłem warstwą masy, położyłem na niej ugotowane (i obrane) jajka i dodałem pozostałe mięso. Wierzch klopsa posypałem bułką tartą i upiekłem (około godziny w temperaturze 180).

2 komentarze:

  1. No to mamy niezły klops:)w bardzo pozytywnym tychże słów znaczeniu.Ostatnio robiłam podobny z pieczarkami,ten z jajkiem będzie kolejny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to klops. Taki z jajkiem na Wielkanoc jak znalazł:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...