czwartek, 17 października 2013

Farfalle z wędzoną makrelą, groszkiem i kaparami

Moje małe szkodniki uwielbiają wędzoną makrelę. Zawsze jak przechodzimy w sklepie obok stoiska z rybami słyszę "Taatooo... kup makrelę" :) Jest trochę zabawy z filetowaniem, ale warto. Szkodniki jedzą po prostu kanapki z makrelą. Ja wolę zrobić z niej jakąś pastę albo sałatkę. Ostatnio postanowiłem zrobić wersję „na bogato”: z makaronem, dodatkiem groszku i kaparów. Smakowała wybornie, a jak widać na załączonym obrazku, prezentowała się też całkiem nieźle.


Składniki:
wędzona makrela
½ opakowania makaronu
2 łyżki majonezu
200 gram zielonego groszku
kapary
przyprawy: sól, pieprz

Makrelę obrałem, wyjąłem z niej ości i rozdrobniłem widelcem z dodatkiem majonezu i pieprzu. Makaron i groszek ugotowałem w osolonej wodzie (oczywiście oddzielnie), ostudziłem, pokroiłem kapary (miałem akurat otwarty słoiczek dużych kaparów, więc musiałem je pokroić), wymieszałem wszystkie składniki i wlała ;)

6 komentarzy:

  1. Jeśli jest makaron to ja chętnie zjem porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis :)
    wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale dzięki temu mamy szanse sie poznać :) mam nadzieję że się nie gniewasz
    u mnie ostatnie dni konkursu - zapraszam :) na dole posta jest link
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się tylko czy to bot, czy ctrl+c ctrl+v na wszystkie blogi :)

      Usuń
  3. mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...