sobota, 15 lutego 2014

Cannelloni nadziewane mielonym mięsem

Czyli kolejne popisowe danie imprezowe:) Jednym z podstawowych sposobów na przygotowanie cannelloni jest nadzianie makaronu usmażonym mięsem i upieczenie go z sosem (pomidorowym lub beszamelowym) i żółtym serem. Otrzymujemy wtedy coś podobnego do lasagne. Ja natomiast zwykle robię cannelloni w wersji odrobinę lżejszej – bez sosu. Nie jest to może sposób zgodny ze sztuką, ale takie bardziej mi smakuje.

Składniki:
makaron cannelloni
0,5 kg mielonej łopatki
mielona pierś z kurczaka
1 jajko
bułka tarta (około ½ szklanki)
cebula
4 pomidory
200 gram żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia

Mięso mielone wymieszałem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Konsystencja powinna być taka, jak na kotlety mielone. Nadziewanie makaronu jest najbardziej pracochłonną częścią zabawy – warto mieć kogoś do pomocy. I tu jest pierwsze odstępstwo od oryginalnego przepisu: cannelloni nadziewam surowym mięsem. Kolejne jest takie, że wrzucam je do osolonego wrzątku i gotuję. Ugotowane cannelloni z mięsem już w zasadzie nadaje się do jedzenia, ale efektowniej wygląda (no i lepiej smakuje) jeśli zrobi się z niego zapiekankę. Wystarczy ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, przykryć podsmażoną cebulką i obranymi ze skórki, pokrojonymi na plasterki pomidorami, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dużym plusem tego sposobu jest to, że makaron można przygotować nawet kilka dni wcześniej i zamrozić, a w dniu imprezy przygotowanie dania głównego zajmie tylko chwilę.

7 komentarzy:

  1. To kiedy ta imprezka?danie super się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  2. na ile stopni i przez ile minut piec z termoobiegiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi tylko o to, żeby danie się podgrzało i ser rozpuścił. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni powinno wystarczyć.

      Usuń
  3. Czy jest jakiś specjalny sposób na gotowanie juz nadzianego makaronu żeby się nie rozpadło i mięso nie zostało w garnku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nigdy mi się nie rozpadło. Gotuję je zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...