0,5 kg pieczarek
0,5 kg mielonej łopatki
1 pierś z kurczaka (zmielona)
2 suche bułki
2 jajka
pęczek zielonej pietruszki
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, bazylia
olej do smażenia
Bułki namoczyłem,
dość mocno wycisnąłem i rozdrobniłem widelcem. Pieczarki obrałem
i wciąłem z nich korzonki, które podsmażyłem na patelni z
posiekaną cebulą. Posiekałem pietruszkę, wymieszałem wszystkie składniki (oprócz
kapeluszy) i przyprawiłem do smaku. Uformowałem gałeczki,
wypełniłem nimi kapelusze, ułożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłem około
50 minut w temperaturze 180°.
Nigdy nie robiłam choć mój mąż je uwielbia.Nie wypływa woda z pieczarek podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńTrochę wypływa, blachę trzeba później umyć mimo papieru do pieczenia:)
Usuńświetna i pyszna przekąska:)
OdpowiedzUsuńsuper pieczareczki :) z czystym sumieniem mogę też polecić pieczarki z rusztu http://www.zgrilla.pl/grillowane-pieczarki-nadziewane-salami-szpinakiem-i-serem/ pyszka :)
OdpowiedzUsuń