Składniki:
szklanka soczewicy zielonej
szklanka soczewicy czerwonej
4 duże marchewki
opakowanie mrożonego szpinaku (450 gram)
1 duży burak
1 szklanka kaszy manny
½ szklanki oleju
4 jajka
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, curry, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, chili, cukier
Soczewicę, marchew, buraka i szpinak trzeba ugotować (oddzielnie). Później trzeba je zmielić maszynką z drobnym sitkiem (też oddzielnie). Do zmielonej soczewicy dodałem jajka, olej, kaszę mannę i przyprawy, podzieliłem masę na dwie części, do jednej dodałem szpinak, a do drugiej zmieloną marchew z burakiem. Masę ułożyłem warstwami w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (szpinak na górze) i piekłem przez około godzinę w temperaturze 180°, aż pasztet się zarumienił.
Wygląda bardzo zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńTen trójkolorowy (z mięsa) jednak wygląda ładniej ;o)
Usuń