poniedziałek, 18 maja 2015

Ciasteczka owsiane

Na wspomniany w poprzednim poście festyn przygotowaliśmy jeszcze ciasteczka owsiane. Właściwie to Misia przygotowała, ja tylko próbowałem czy dobre ;o) Muszę przyznać, że wyszły jej wyśmienicie.



Składniki:
szklanka płatków owsianych górskich
szklanka mąki pszennej
½ kostki margaryny
¼ szklanki curku
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
½ opakowania rodzynek (około 25 gram)
10 suszonych śliwek
10 suszonych moreli
garść orzechów ziemnych
garść migdałów lub płatków migdałowych
garść łuskanych pestek słonecznika
garść suszonej żurawiny

Powyższe proporcje są przybliżone i nie trzeba się ich sztywno trzymać. Jeśli chodzi o suszone owoce i orzechy, dodajemy to co lubimy i co się pod rękę nawinie – takie ciasteczna "nawinie" ;o)
Najwięcej czasu zajmuje posiekanie na drobne kawałki suszonych owoców i orzechów. Następnie ucieramy margarynę z cukrem, łyżeczką cukru wanilinowego i jajkiem. Dodajemy do tego wymieszane suche składniki (mąka, płatki, proszek do pieczenia, cynamon i szczypta soli). Do wyrobionej masy dodajemy posiekane owoce i orzechy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Z masy formujemy małe kulki, spłaszczamy je na dłoni i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zostawić odstępy między ciasteczkami (trochę urosną). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180° około 20 minut, aż się zarumienią.

11 komentarzy:

  1. Takie pyszne a takie proste, pozdrawiam i miłego dnia :)
    Say Yes to the kitchen

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasteczka i pracy przy nich nie ma za dużo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasteczka są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bajecznie! Idealne do gorącej herbaty w jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...