środa, 17 lipca 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Ponieważ nadal nie zaopatrzyłem się w kaszę krakowską, a jeść coś trzeba, dzisiaj zrobiłem polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Nie jest to danie wymagające, zarówno jeśli chodzi o umiejętności kucharskie, jak i o czas. Inaczej mówiąc ciężko jest zepsuć polędwicę wieprzową (chociaż w zasadzie wszystko można przesolić albo przypalić). Odnotowałem więc kolejny sukces kulinarny, którego dowodem był zachwyt szkodników i wymiecione do czysta talerze:)


Składniki:
polędwiczka wieprzowa
kurki – około 0,5 kg
cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy francuskiej
3 łyżki jogurtu naturalnego
3-5 łyżeczek mąki
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cukier, listek laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia

Polędwiczkę pokroiłem na cienkie plasterki, dodałem przyprawy (sól, pieprz i majeranek), łyżeczkę musztardy i posiekany czosnek. Najlepiej przyprawić ją dzień wcześniej, żeby przeszła smakiem i odstawić na noc do lodówki, ale nie jest to konieczne – w przypadku polędwiczki godzina powinna wystarczyć. Pokrojone i umyte kurki wrzuciłem na patelnię z odrobiną oleju. Jak odparowała z nich cała woda dodałem pokrojoną cebulę, przyprawiłem solą i pieprzem. Gdy już się przysmażyły przełożyłem je do rondelka, zalałem zimną wodą, dodałem listek, ziele angielskie i zagotowałem. W tym czasie podsmażyłem polędwicę i dodałem ją do sosu. Nie należy jej zbyt długo gotować, bo zrobi się sucha. Po około 10 minutach dodałem do sosu jogurt wymieszany z mąką. Ilość mąki zależy od ilości wody i konsystencji sosu jaką chcemy uzyskać (ja robię przeważnie dość rzadkie sosy). Doprawiłem sos do smaku. Polędwiczki podałem z ziemniakami i mizerią – musiałem zużyć resztę jogurtu:)

2 komentarze:

  1. zapowiadają się bosko :) pozdrawiam i zapraszam na polędwiczki z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-poledwiczki-w-miodzie/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...