piątek, 16 listopada 2012

Żurek


Dziś na obiad żurek. Jest to jedna z moich ulubionych zup, ale nie jadam jej zbyt często. Jeszcze nigdy nie zrobiłem też samodzielnie zakwasu – skoro nawet moja babcia zawsze używała żurku w proszku, to nie widzę powodu, żeby cztery dni wcześniej kwasić mąkę. Zresztą właśnie taki żur mi smakuje, a jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinę.

Składniki:
0,5 kg białej kiełbasy
20 dkg wędzonego boczku (opcjonalnie)
2 jajka
3 ziemniaki
2 marchewki
½ selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 opakowania żurku w proszku
przyprawy: 2 listki laurowe, ziele angielskie (4 szt.), sól, pieprz, majeranek

Obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy w kostkę, ziemniaki w paski (takie jak na frytki), cebulę zawsze dodaję w całości. Kiełbasę najlepiej trochę podgotować przed dodaniem jej do żurku. Ja wrzucam ją zawsze do wrzątku, gotuję 10 minut i wylewam wodę. Dzięki temu zupa nie będzie za tłusta. Warzywa i kiełbasę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i trochę soli (pół łyżeczki). Do gotowania można dodać też kawałek wędzonki – rzecz gustu. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Żurek w proszku rozrabiamy zimną wodą, wlewamy do zupy, dodajemy majeranek, pieprz i pokrojony czosnek. Gotujemy około 10 – 15 minut i doprawiamy do smaku. Do talerza dodajemy ugotowane na twardo jajko i pokrojoną kiełbasę.

czwartek, 15 listopada 2012

Przepis na kakory (soczewiaki)

Jakiś czas temu, w małej knajpce za Przewięzią, specjalizującej się w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić soczewiaki. Znalazłem kilka różnych przepisów w Internecie i trochę poeksperymentowałem. Zdecydowałem się na wersję pieczoną, a do farszu dodałem marchewkę i jabłko, co znacznie poprawiło jego smak. Jest przy tym daniu trochę roboty, ale było warto!


poniedziałek, 12 listopada 2012

Nalewki i drinki

Smorodinówka


Pigwówka

Cytrynówka

Domowy Baileys

Grzane piwo

Sałatki i przystawki

Farfale z wędzoną makrelą

Kulinarne podróże

Frittatensuppe

Smażone kalmary

Chutney mango

Ćevapčići

Leczo

Jagnięcina duszona w winie z figami

Dżem z fig i pomarańczy

Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

Morskie robale z makaronem

Quesadillas

Tortilla z kurczakiem i mango

Tiroler Gröstl

Sushi

Smażone kalmary

Mule

Sajgonki

Zupa orientalna

Podlaskie przysmaki

Podlaskie potrawy regionalne to nie tylko kartacze i babka:) Oprócz tych najbardziej znanych są jeszcze takie specjały jak pielemieni, szuba, kulebiak, cebulak, piekarczewnik... Niektórych jeszcze nie próbowałem, dlatego postaram się, w miarę moich możliwości i umiejętności, rozwijać ten dział na blogu. 

Bialystoker

Smorodinówka

Mięcho

Steki marynowane w winie

Ćevapčići

Jagnięcina duszona w winie z figami

Roladki z indyka ze śliwką

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Schab gotowany

Kurczę nabite w butelkę

Skrzydełka po diabelsku

Steki

Pierś faszerowana oliwkami i serem

Roladki drobiowe z pieczarkami

Bataty, karkówka i pomarańcza

Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym

Odwrócona rolada

Burgery z pieczarkami

Piersi nadziewane suszonymi pomidorami

Papryka faszerowana


Ciekawym i kolorowym sposobem na obiad jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym innym farszem (może nie ryzykowałbym kiszonej kapusty). Poniżej papryka faszerowana ryżem z warzywami.

Składniki:
opakowanie mrożonych warzyw (ja użyłem mieszanki chińskiej)
1 woreczek ryżu
koncentrat pomidorowy
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, cukier, curry, sos sojowy
4 papryki

Warzywa smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy koncentrat i przyprawy. Dodajemy ugotowany ryż i odrobinę wody. Z papryki odcinamy górną część razem z łodygą, wybieramy ze środka pestki, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętą „czapeczką”. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy trochę wody na dno naczynia i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC.


Zupa krem z buraków


Ostatnio polubiłem zupy typu krem. Doszedłem do wniosku, że w zasadzie prawie każdą zupę warzywną można zmielić:) Poniżej przepis na krem z buraków, który posmakował całej naszej rodzinie.

Składniki:
2 duże buraki
3 ziemniaki
1 cebula
1 jabłko
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,

Buraki gotujemy w mundurkach aż zmiękną. Ugotowane buraki, ziemniaki, cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, łyżkę oleju i szczyptę soli. Gotujemy około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy jogurt zmieszany z łyżką mąki. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość miksujemy blenderem. Można udekorować kleksem z jogurtu.


Ryby i owoce morza

Kotlety ze śledzia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...